Karp w nowych odsłonach
Opublikowany przez:
Mela134
Karp popularny niegdyś na naszych stołach, co najmniej od połowy ubiegłego wieku znalazł swoje zaszczytne miejsce na liście świątecznych tradycyjnych dań. Powszechnie gościł on w naszych domach zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało wszystkiego, a pojawienie się karpi na przedświątecznych straganach ściągało tłumy „smakoszy”
Karp w nowych odsłonach@flikr.com/Kasia Wyser - Pratte
Zupa z karpia
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 karp
- 2 cebule
- kilka listków laurowych
- ziele angielskie
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Na zacierki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Obierz włoszczyznę.
- Cebulę obierz i opal na suchej patelni lub na gazie.
- Do garnka włóż włoszczyznę, ziele, listki, cebulę. Zalej 3 litrami wody i gotuj około 1 godziny.
- Karpia spraw i podziel na dzwonka.
- Odcedź włoszczyznę, włóż karpia i gotuję około 35 minut od ponownego zagotowania.
- Rybę wyjmij z wywaru.
- Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wkłóż do zupy.
- Karpia obierz ze skóry i ości i przełóż na talerzyk.
- Do jajka dodaj taką ilość mąki, aby powstało dość twarde ciasto. Wyrabiaj je przez chwile.
- Włącz gaz ponownie, do gotującej się zupy z rozdrobnionymi warzywami zetrzyj ciasto na grubej tarce.
- Zamieszaj delikatnie i gotuj około 4 minut.
- Dodaj mięso z karpia, poszatkowaną drobno pietruszkę, cukier i dopraw jeszcze w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora