Karp w nowych odsłonach
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Karp @ freepik molostock
Karp popularny niegdyś na naszych stołach, co najmniej od połowy ubiegłego wieku znalazł swoje zaszczytne miejsce na liście świątecznych tradycyjnych dań. Powszechnie gościł on w naszych domach zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało wszystkiego, a pojawienie się karpi na przedświątecznych straganach ściągało tłumy „smakoszy”
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie lub faszerujemy. Jednak niezależnie od tego, jak go przyrządzimy powinniśmy wiedzieć, że jest to zdrowa ryba. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych - zawartość tłuszczu w karpiu to 5,6 g na 100 g, w tym 0,7% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest także źródłem witamin z grupy B jak B1, B6, B12 oraz PP.
Karp w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 5 filetów z karpia
- 1 cebula
- 1 kg pieczarek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 1 l śmietany 30%
- olej
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę zblanszuj i dodaj do niej pieczarki pokrojone w grube plastry.
- Całość zalej winem na patelni i czekaj aż odparuje.
- Dodaj przyprawy i śmietanę.
- Gdy sos zgęstnieje, dodaj obtoczonego w mące i usmażonego karpia.
- Duś około 2 minut.
Karp w szarym sosie
Składniki:
- 5 filetów z karpia
- 1/2 kg cebuli
- 20 g migdałów
- 10 g rodzynek
- skórka otarta z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml ciemnego piwa
- łyżka powideł śliwkowych
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie KROK PO KROKU
- Posiekaną cebulę podsmaż i dodaj wszystkie składniki, oprócz filetów z ryby.
- Całość powinna mieć konsystencję kisielu.
- Po zagotowaniu sosu, włóż na 10 minut filety.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora