Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-02-02 11:06:20
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa jcomp na Freepik
Masło orzechowe to smakowity dodatek do kanapek, sałatek, zup, a nawet smoothie. Zrobienie masła orzechowego w domu nie zajmie nam wiele czasu, a przepis na nie jest wyjatkowo prosty. Domowy przepis na masło orzechowe pozwoli Ci uniknąć sztucznych dodatków, cukru i konserwantów. Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Całkowity czas przygotowania masła orzechowego w domu nie zajmie Ci więcej niż pół godziny, aby otrzymać pyszny i zdrowy dodatek do potraw. Jak zrobić masło orzechowe w domu? Będziesz potrzebować:
Aby zrobić masło orzechowe, będziemy potrzebować uprażonych orzechów. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej orzechy arachidowe. Piecz je przez około 10-15 minut, aż zacznie się wydobywać intensywny, orzechowy zapach. Podczas prażenia warto co jakiś czas mieszać orzechy, aby nabrały równego koloru. Następnie robiąc masło orzechowe w domu wystudzamy orzechy i blendujemy. Dodajemy do nich olej i blendujemy na wyższych obrotach przez dłuższy czas, następnie możemy zmniejszyć obroty. Dążymy do uzyskania gładkiej masy masła, jeśli domowe masło orzechowe będzie zbyt gęste, dodajmy jeszcze odrobinę oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj do masła orzechowego sól, miód lub ekstrakt waniliowy według własnych preferencji smakowych. Blenduj powoli jeszcze przez chwilę, aby dobrze połączyć składniki.
Domowe masło orzechowe – jak przechowywać?
Gotowe masło orzechowe przełóż do szklanego lub plastikowego słoika szklanego. Przechowuj w lodówce, aby utrzymać świeżość. Staraj się spożyć je w ciągu 2-3 tygodni.
Masło orzechowe z orzechów arachidowych nie tylko doskonale smakuje, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. A to zrobione w domu nie będzie zawierało sztucznych dodatków i konserwantów. Orzechy arachidowe są doskonałym źródłem białka roślinnego, niezbędnego do regeneracji komórek i budowy mięśni. Przede wszystkim jednak masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezwykle korzystne dla serca i układu nerwowego. Zawiera też wiele witamin: witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo.
CZYTAJ TEŻ >> Jak pomóc dziecku w nauce? Mamy kilka porad
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.