Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-12-19 09:47:17
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Freepik
Domowy majonez na święta przyda się nie tylko do tradycyjnej sałatki warzywnej, ale równiez do dekoracji potraw. Jak zrobić domowy ajonez na święta? Mamy dla Was przepis na klasyczny domowy majonez na święta oraz kilka wskazówek, które zapewnią mu idealną konsystencję i smak.
WAŻNE: pamiętaj, aby sparzyć skorupki jajek przed rozbiciem - mogą się na nich znajdować niebezpieczne bakterie salmonelli, która jest groźna dla osóbstarszych i małych dzieci.
Robiąc domowy majonez na święta upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. To kluczowe, aby majonez się nie zwarzył.
1. Mieszanie podstawowych składników
Do miski lub kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sól i sok z cytryny (lub ocet).
2. Dodawanie oleju
3. Doprawianie
Gdy majonez osiągnie pożądaną konsystencję, dopraw go do smaku solą, cukrem lub innymi przyprawami. Jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać więcej musztardy lub soku z cytryny.
Gotowy majonez przełóż do słoika z szczelną pokrywką i przechowuj w lodówce. Domowy majonez najlepiej spożyć w ciągu 3–5 dni.
CZYTAJ TEŻ >> Ile wolnego będzie na święta?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.