Opublikowany przez: monika.g 2020-03-31 18:17:10
Autor zdjęcia/źródło: Jak ugotować jajko na miękko @ TanteTati z Pixabay
Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania świątecznych sałatek, żurku, a także wielkanocnego koszyczka.
Aby jajka były ugotowane na miękko musisz dobrać odpowiedni czas gotowania, który zależy od ich wielkości:
Rada! Gotując jajka na miękko wybieraj tylko te z wolnego wybiegu lub ekologiczne oznaczone symbolem 0 lub 1 lub ze sprawdzonych źródeł np. od znajomego gospodarza.
Ciekawostka! Możesz ugotować jajka również bez odliczania czasu. Włóż jajka do zimnej wody, wstaw na gaz, a gdy woda zacznie się gotować wyłącz gaz i wyjmij jajka do zimnej wody.
Natomiast do wielkanocnych sałatek, jajek faszerowanych, żurku czy pasztetów wykorzystasz jajka gotowane na twardo. Wbrew pozorom nie można ich gotować w nieskończoność, bo przy zbyt długim gotowaniu wokół żółtka powstaje sinoniebieska otoczka. Zjedzenie takiego jajka nie jest szkodliwe, więc jeśli przypadkiem zdarzy Ci się przegotowanie jajek nie musisz ich wyrzucać, możesz je bezpiecznie zjeść. Jednak takie jajka wyglądają niezbyt estetycznie w świątecznym żurku czy sałatce i nie smakują tak dobrze jak te ugotowane prawidłowo.
Jeśli gotujesz większą ilość jajek, które chcesz użyć np. na drugi dzień do sałatki czy żurku to możesz pozostawić je w skorupkach. Wtedy zachowają swoją świeżość. Tylko pamiętaj, żeby w takim przypadku nie uszkadzać ich skorupek. Tak samo przygotujesz jajka do święconki, które możesz następnie zafarbować w barwnikach spożywczych lub ozdobić w jakikolwiek inny sposób.
Zobacz też:
Żelazo w ciąży – dieta i suplementacja. DIETETYK
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.