Opublikowany przez:
Monika C.
2019-05-08 12:22:18
Autor zdjęcia/źródło: Jak się ustrzec salmonelli z jaj @unsplash
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej formie – od całkowicie przetworzonych przez gotowanie, smażenie lub pieczenie poprzez formę półpłynną: jaja z płynnym żółtkiem: na miękko i sadzone aż po zupełnie surowe: kogel-mogel, sosy do sałatek, kremy do ciast i lody. Są jednak osoby wrażliwe lub rekonwalescenci z osłabionym układem odpornościowym, dzieci i osoby starsze dla których zatrucie pokarmowe wywołane pałeczkami Salmonelli spp. może być bardzo niebezpieczne. Tym osobom zaleca się unikanie potraw, w których używamy surowych jajek, czyli: tiramisu, kogel-mogel, lody, niektóre serniki, niektóre kremy do ciast, sos holenderski lub cesarski oraz majonez. Należy również dokładać wszelkiej staranności do zachowania higieny podczas przygotowywania potraw zawierających jaja.
>>> Czytaj też: Letnie dolegliwości pokarmowe u dzieci i jak im skutecznie zaradzić
Zakup jaj – upewnij się, że jaja są całe, a skorupki czyste.
Przechowywanie jaj – należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie potraw – jaja w potrawach dla osób wrażliwych powinny być ścięte, zarówno białko, jak i żółtko. Dotyczy to także jajecznicy i jaj sadzonych. Po każdym kontakcie z surowym jajkiem i skorupką należy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą z mydłem. Skorupki wyrzucamy bezpośrednio do śmieci. Wszystkie powierzchnie, naczynia i wyposażenie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentem. Gotowe potrawy z jaj przekładamy do naczyń, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków zawierających jaja – pamiętaj, by nie używać tych samych talerzy i sztućców, z których korzystałeś w trakcie przygotowywania potrawy – miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane lub sadzone jajka, jajecznica, omlety – powinny być podawana zaraz po przygotowaniu. Lodów zawierających żółtka, nie zamrażamy ponownie.
Źródło: pzh.gov.pl
>>> Czytaj też: 4 triki jak sprawdzić czy jajko jest świeże! A ile gotować jajka na twardo? Sprawdzone PORADY
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!