Opublikowany przez: Familiepl 2021-06-05 08:55:51
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Christina Rumpf on Unsplash
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje właściwości odżywcze dobrze jest wiedzieć, jak przechowywać szparagi w domu.
Szparagi są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że każda część szparagów – czyli główka, miękka cześć łodygi i łodyga zdrewniała, może zawierać nieco inne wartości odżywcze. Generalnie warzywo to zawiera sponsor białka, cukrów, błonnika, kwasu foliowego (doskonałe dla kobiet ciężarnych), a także selenu, potasu, magnezu witaminy K. Ale żeby szparagi zachowały swoje właściwości odżywcze, trzeba wiedzieć, jak przechowywać szparagi w domu. A to wcale nie jest takie oczywiste.
Świeże szparagi należy przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej sprawdzi się w tym celu lodówka. Szparagi przechowujemy w pozycji pionowej, główkami do góry. Warzywo to najbardziej lubi temperaturę 2 stopnie i nie powinna być ona niższa. W takich warunkach można przechowywać szparagi do 5 dni.
Eksperci wskazują również, aby szparagi przechowywać w lodówce w folii. Jeszcze inny sposób wskazuje, aby umieścić końcówki łodyżek szparagów w wodzie – wówczas dłużej pozostaną jędrne.
CZYTAJ TEŻ >> Przepisy dla niemowląt na lato - odkrywamy smaki
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.