Opublikowany przez: IwonaSza 2013-10-18 10:42:22
Czym jest choroba wieńcowa i jak się objawia?
Choroba wieńcowa to bóle w klatce piersiowej oraz zaburzenia pracy serca. Serce nie otrzymuje odpowiedniej ilości krwi, a tym samym tlenu, którzy ona dostarcza. Dochodzi do niedotlenienia mięśnia sercowego i jego niedokrwienia. Objawami jest ściskający ból w klatce piersiowej, który może promieniować poprzez ramię do ręki lub szczęki. Pojawia się obfite pocenie, kołatanie serca, nudności, zawroty głowy i zaczynamy płytko, ale szybko oddychać.
Najczęstsze przyczyny
Główną przyczyną choroby wieńcowej jest gromadzenie się blaszek miażdżycowych w naczyniach, które doprowadzają krew do serca. Do pompowania krwi, serce potrzebuje tlenu oraz substancji odżywczych. Jeżeli naczynia są częściowo zablokowane w stanie spoczynku krew może jeszcze swobodnie przepływać. Problem pojawia się podczas wysiłku fizycznego. Nawet najmniejsza aktywność fizyczna sprawia, że zwiększa się zapotrzebowanie na tlen, a tym samym napad bólu.
Co zwiększa ryzyko choroby wieńcowej?
• Tłuste mięsa i pełnotłuste produkty mięsne – masło, śmietana – podnoszą poziom cholesterolu we krwi.
• Stres i napięcie psychiczne.
• Cukrzyca i zaburzenia metabolizmu z nią związane, obciąża nie tylko wątrobę i nerki, ale także serce.
• Palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.
• Otyłość.
Zaburzenia pracy serca mogą być również dziedziczne.
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową?
Ważne jest, aby dbać o odpowiednią dietę i zredukować nadwagę. Spadek masy ciała idzie zazwyczaj w parze z obniżeniem cholesterolu we krwi. Odchudzać trzeba się jednak z głową. Głodówki i niedostarczanie organizmowi odpowiednich składników, powodują, że szybko wracamy do poprzedniej wagi.
Należy obniżyć spożywanie tłuszczu, regularnie i intensywnie ćwiczyć. Wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości surowych owoców i warzyw to najlepsza profilaktyka przeciw chorobie wieńcowej. Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają tworzenia się złogów w tętnicach. Ćwiczenia zapobiegają natomiast otyłości oraz zakrzepicy, a co najważniejsze na bieżąco poprawiają krążenie krwi.
Pamiętajmy również, szczególnie w starszym wieku, aby regularnie sprawdzać ciśnienie tętnicze. Dzięki temu możemy w porę zostać ostrzeżeni o nadchodzącej chorobie serca.
Dieta, która chroni serce
Sięgajmy po te produkty, które nie podnoszą cholesterolu we krwi. Wybierajmy oliwę z oliwek lub oliwę z rzepaku zamiast masła i margaryny. Spożywajmy więcej produktów bogatych w błonnik, na przykład, fasola i soczewica, które obniżają poziom cholesterolu. Czosnek i warzywa mające ciemnozielone liście również przyczyniają się do jego obniżenia. Takie samo działanie mają orzechy – szczególnie włoskie, migdały – oraz wszystkie produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszyć zagrożenie zakrzepicą można również jedząc dwa razy w tygodniu tłuste ryby – śledzie, makrele, sardynki.
Pamiętajmy, że od tego jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i życie.
Źródło: "Co pomaga a co szkodzi", "Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół" - Przegląd Reader's Digest
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2014.01.16 10:02
Z wiekiem przychodzą i choroby...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.