Autor zdjęcia/źródło:
Pixabay.com @ ciasto z jagodami
Lato obfituje w cudowne smaki i kryje w sobie całe bogactwo świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Skorzystaj więc z tych dobrodziejstw i urządź sobie jagodową ucztę. Mamy dla ciebie smaczne przepisy na ciasto z jagodami i inne pyszności.
Nadeszła pora na te przepyszne owoce lasu. Zbieranie jagód może być świetną, letnią przygodą dla całej rodziny. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości z łatwością znajdziesz jagody na sklepowych półkach czy bazarkach. W czasie letnich podróży warto też skorzystać i zakupić jagody od przydrożnego sprzedawcy. Na polskich drogach przy lasach znajdziemy dużo takich możliwości. Takie jagody są najświeższe, bo pochodzą prosto z lasu, przy którym się zatrzymaliśmy. Pamiętaj tylko, żeby zawsze przed zjedzeniem dokładnie umyć owoce. Potem możesz już zrobić z nich pyszne ciasto z jagodami lub pierogi czy jagodzianki.
Poza zniewalającym smakiem jagody kryją w sobie wiele cennych witamin takich jak witamina C, witaminy z grupy B, prowitamina A i wiele soli mineralnych. Dzięki temu mają one właściwości bakteriobójcze, a także działają łagodząco przy zatruciach pokarmowych. Usprawniają przemianę materii, wspomagają trawienie, łagodzą bóle brzucha i pomagają na zaparcia dzięki zawartości garbników. Korzystnie wpływają również na wzrok, ponieważ zawierają antocyjany, które wpływają na prawidłowe widzenie po zmroku. Wyciągi z jagód stosuje się w wielu preparatach wspomagających prawidłowe widzenie. Korzystnie wpływają też na układ krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko jeść jagody i robić z nich n. in. pyszne ciasto z jagodami, na które przepis znajdziecie poniżej.
Ciasto z jagodami i budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na piankę:
- 5 białe
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 125 ml oleju rzepakowego
Oraz:
- 500 g jagód
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – jedną trochę większą od drugiej i wstaw je do zamrażarki.
- Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij większą część ciasta z zamrażarki, zetrzyj do formy i rozprowadź, żeby było w miarę równo. Lekko podpiecz przez około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przez czas stygnięcia ciasta zrób piankę. Ubij białka na sztywno, następnie stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Potem powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania na niskich obrotach.
- Wyłóż pianę na wystudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody. Na wierzch mniejszą część zamrożonego ciasta.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto ostygnie możesz je posypać cukrem pudrem.
Jagodzianki
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 żółtka
- 5 dag drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 40 dag jagód
- 1 jajko
- 10 dag grubego cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na jakiś czas do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z 10 dag cukru, następnie wlej do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Po ok. godzinie dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 cukrem.
- Uformuj bułeczki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
- Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz ok. 25 min w 200 st. C.
Pierogi z jagodami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ok. pół szklanki letniej wody
- 50 dag mrożonych jagód
- 5 dag cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Jagody wymieszaj z cukrem.
- Ciasto rozwałkuj na dość cienkie placki, szklanką lub kubkiem wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.
- Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 min. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmuj je z wody. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Lody jagodowe
Składniki:
- 200 g jagód
- 3 łyżki cukru wanilią
- 1/2 szklanki cukru białego
- 5 żółtek
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jagody wsyp do garnka i zasyp połową białego cukru. Podgrzewaj, aż puszczą dużo soku. Rozgnieć owoce i przetrzej przez sitko.
- Kremówkę zagotuj. Żółtka utrzej do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewaj cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelej do garnka i podgrzej, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie zagotowuj.. Wszystko przelej przez sito.
- Schłodzone mascarpone utrzej i połącz razem z musem jagodowym. Wlewaj porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i połącz wszystko razem. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: