Opublikowany przez: Monika C. 2018-09-18 11:51:06
Autor zdjęcia/źródło: Grzyby trujące @unsplash
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w 2017 roku, że we wszystkich województwach w Polsce zatruciu grzybami uległy 24 osoby. Wszyscy wymagali hospitalizacji. Główną przyczyną zatruć jest złe rozpoznawanie grzybów oraz nieodpowiednie przygotowywanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka i Gąska zielona. W polskich lasach występuje od czerwca do listopada. Zawiera on trzy niezwykle niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia toksyny: fallotoksyny, fallinolizyny oraz amatoksyny (odporne na działanie wysokich temperatur. Zatrucie Muchomorem sromotnikowym stanowi nawet 46% wszystkich zatruć grzybami!
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą się pojawić już po kilku godzin od ich zjedzenia. Niektóre symptomy mogą wystąpić dopiero po kilkunastu. Przy zatruciu grzybami mozemy mieć początkowo objawy do niestrawności lun infekcji przewodu pokarmowego.
Objawy, których nie powinno się bagatelizować:
nudności
wymioty
ból brzucha i głowy
podwyższona temperatura ciała
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości rożnych toksyn w poszczególnych odmianach grzybów, ilości spożytych toksyn i predyspozycji organizmu człowieka, który je jadł. W ciężkich przypadkach mogą się pojawić halucynacje i zaburzenia neurologiczne. Mogą się również pojawić objawy, których nie wiążemy z zatruciem: łzawienie, zaburzenie widzenia, pocenie, zaczerwienienie twarzy i uczucie gorąca.
Pamiętaj: w przypadku zatruć trującymi grzybami czas odgrywa najważniejszą rolę. Im szybciej zacznie się leczenie, tym większe szanse na uratowanie zdrowia, czasem nawet zdrowia! Im dłuższy okres utajenia – nawet do 2-6 dób, tym zatrucie jest groźniejsze. Jeśli wymiotujesz, zabezpiecz w torebce foliowe treść – ułatwi to analizę i przyspieszy właściwe leczenie.
Jeśli wkrótce po zjedzeniu grzybów wystąpią objawy zatrucia należy jak najszybciej zapewnić pomoc lekarska: wezwać pogotowie (112 lub 999) lub przewieźć chorego do szpitala.
Czekając na pomoc lekarska można sprowokować wymioty.
Pamiętaj: osobie z objawami zatrucia grzybami (lub podejrzeniem zatrucia) nie podawaj mleka ani alkoholu – przyspieszają przenikanie toksyn do organizmu. Pamiętaj tez by nie bagatelizować dolegliwości, które występują po spożyciu potraw z grzybami. Zbyt późna reakcja i brak odpowiedniego leczenia mogą spowodować nieodwracalne skutki w organizmie lub śmierć
Czy wiesz, że: MITEM jest, że grzyb nadgryziony przez zwierzę jest jadalny? Okazuje się, że ślimaki chętnie żerują na muchomorach! Podobnie jest z ostrym zapachem, wybarwianiem się przekrojonych na niebiesko oraz gorzkim smakiem grzybów trujących! Jeśli nie masz pewności, czy grzyb jest jadalny nie jedz go!
Leczenie polega głownie na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosuje się również leczenie objawowe. Hospitalizacja, w zależności od stopnia zatrucia trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Badaniu powinny się także poddać inne osoby spożywające te same potrawy z grzybów.
Stanowczo odradza się spożywania potraw z grzybów osobom o obniżonej odporności oraz:
kobietom w ciąży
dzieciom
osobom starszym
osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz dużego doświadczenia. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
Najczęściej zatruciom ulegają ludzie, którzy przeceniają swoją wiedzę o grzybach niż ci zbierający okazjonalnie...
Jeśli masz wątpliwości, nie zrywaj ich lub udaj się do najbliższej placówki stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Pomóc w rozpoznaniu grzybów w trakcie zbierania mogą Atlas grzybów i aplikacje mobilne ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków. Najtrudniej rozpoznać osobniki młode, nie w pełni jeszcze rozwinięte i wykształcone.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.