Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2018-12-27 10:06:42
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Najczęściej na grzybicę jelit cierpią osoby o mocno osłabionym układzie odpornościowym, stosujące przedłużoną antybiotykoterapią lub będące po przeszłych zabiegach inwazyjnych. W grupie pacjentów narażonych na kandydozę znajdują się również pacjenci cierpiący na AIDS lub immunosupresję.
Grzybica jelit najszybciej rozwija się w organizmach o niskiej odporności i dysfunkcjach równowagi mikroflory jelitowej. Częstymi przyczynami choroby są również nieodpowiednio zbilansowane i szybko spożywane posiłki. Dieta bogata w cukry proste (słodycze, napoje słodzone) sprawia, że organizm ludzki tworzy doskonałe miejsce do rozwoju i bytowania grzybów. Dodatkowo szybkie połykanie pokarmów i ich niepełne rozgryzanie utrudnia prawidłowe trawienie, wchłanianie węglowodanów oraz wydalanie.
Długotrwałe przyjmowanie dużej ilości antybiotyków to kolejna z przyczyn kandydozy układu pokarmowego. Poszczególne antybiotyki wybiórczo zabijają bakterie, nie tylko grożące organizmowi, ale również bakterie występujące naturalnie w jelitach. Regularna eliminacja bakterii, które korzystnie wpływają na działanie układu immunologicznego sprawia, że dochodzi do dysproporcji w mikroflorze jelit i szybciej zaczynają rozwijać się bakterie chorobotwórcze.
Kolejną grupą pacjentów cierpiących na kandydozę układu pokarmowego są osoby żyjące w stresie i ciągłym zmęczeniu, a także chorujący na cukrzycę lub będący po chemioterapii.
Grzybica jelit daje objawy widoczne na zewnątrz i wewnątrz organizmu. Do objaw kandydozy widocznych gołym okiem można zaliczyć :
Pozostałe objawy grzybicy układu pokarmowego:
Leczenie grzybicy jelit wymaga uprzedniej diagnozy choroby, którą powinien postawić lekarz specjalista po przeprowadzeniu odpowiednich badań. Więcej informacji odnośnie polecanych badań pozwalających potwierdzić grzybicę jelit można dowiedzieć się na instytut mikroekologii.
W czasie leczenia grzybicy jelit pacjent musi przyjmować przepisane leki przeciwgrzybiczne i wzmacniać się probiotykami. Dodatkowo powinien całkowicie zmienić swoją dietę, ze swoich posiłków całkowicie wyeliminować cukier i produkty zawierające dużą ilość cukrów prostych (miód, słodzone napoje, owoce), a także mąkę pszenną, grzyby i sery pleśniowe.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.