Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja Źródło artykułu: Materiały prasowe Łowicz 2016-02-25 15:41:10
Truskawkowe, pomarańczowe, malinowe, a może śliwkowe, z aronii lub moreli. Naturalnie gęste, smaczne, pyszne, całe, extra gładkie, doskonałe, treściwe i uznane. Niskosłodzone lub 100% z owoców. Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści kusząco aromatycznych smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.
CHRUPIĄCE PODPŁOMYKI Z NISKOSŁODZONYM DŻEMEM Z ARONII
450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min - aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż dżem niskosłodzony z aronii.
NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Przygotuj 110 g mąki orkiszowej, 2 jajka, szczyptę soli, 2 łyżki cukru trzcinowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze 100 ml mleka. Następnie stopniowo dodaj 200 ml mleka i 30 g roztopionego masła. Gładką masę odstaw na pół godziny. Przygotuj patelnię o średnicy ok 18 cm i usmaż naleśniki. Posmaruj każdy z nich cienką warstwą Łowicz 100% z owoców Pomarańcza i złóż w trójkąciki. Posyp gorzką czekoladą startą na tarce, gdy naleśniki są jeszcze ciepłe.
OWSIANKA Z ORZECHAMI I POWIDŁAMI Z WĘGIEREK
Odmierz porcję płatków, na jaką masz ochotę. Zalej zimną wodą, posól szczyptą soli i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie, na suchej patelni praż przez kilka minut orzechy. Przełóż ugotowaną owsiankę do miseczki, dodaj Powidła Węgierkowe Łowicz, łyżkę jogurtu i posyp orzechami.
KASZA MANNA Z EKSTRA GŁADKIM
DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
Wlej mleko do garnka i gotuj na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę manną. Cały czas mieszając, gotuj kaszkę przez ok 10 min. Następnie przelej ją na talerz lub do miseczki i pozwól lekko ostygnąć. Na koniec narysuj apetyczną ozdobę z Łowicz 100% z owoców Extra Gładki. Dzięki temu, kaszka nabierze pysznego, owocowego smaku, któremu trudno się oprzeć.
Podpowiadamy – każdy wzór będzie idealny jeżeli skorzystasz z zestawu do dekorowania ciast!
FIT MUSLI Z JOGURTEM, BANANEM I MALINOWYM DŻEMEM NISKOSŁODZONYM
Przygotuj swoje ulubione musli, 1 jogurt naturalny bez tłuszczu, 1 banana i Dżem niskosłodzony Malinowy Łowicz. Baw się kolorami i kompozycją. Składniki ułóż warstwowo w szklance, w kolejności, na którą masz ochotę.
Dopasuj smak do nastroju – banana możesz wymienić na mango, truskawki, zielone winogrona lub borówki amerykańskie.
SMOOTHIE MORELOWE Z KASZY JAGLANEJ
3-4 łyżki kaszy jaglanej podpraż, przelej wrzątkiem i ugotuj w wodzie na sypko. Odstaw do wystygnięcia. Gdy kasza stygnie masz czas na przygotowanie się do wyjścia. Jesteś gotowa – wymieszaj kaszę z mlekiem ryżowym (½ szklanki), szczyptą cynamonu i Dżemem niskosłodzonym Morelowym Łowicz. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach i przelej do buteleczki lub kubka termicznego. Jeżeli smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.