Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
Źródło artykułu: Materiały prasowe Łowicz
2016-02-25 15:41:10
Truskawkowe, pomarańczowe, malinowe, a może śliwkowe, z aronii lub moreli. Naturalnie gęste, smaczne, pyszne, całe, extra gładkie, doskonałe, treściwe i uznane. Niskosłodzone lub 100% z owoców. Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści kusząco aromatycznych smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.
CHRUPIĄCE PODPŁOMYKI Z NISKOSŁODZONYM DŻEMEM Z ARONII
450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min - aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż dżem niskosłodzony z aronii.
NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Przygotuj 110 g mąki orkiszowej, 2 jajka, szczyptę soli, 2 łyżki cukru trzcinowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze 100 ml mleka. Następnie stopniowo dodaj 200 ml mleka i 30 g roztopionego masła. Gładką masę odstaw na pół godziny. Przygotuj patelnię o średnicy ok 18 cm i usmaż naleśniki. Posmaruj każdy z nich cienką warstwą Łowicz 100% z owoców Pomarańcza i złóż w trójkąciki. Posyp gorzką czekoladą startą na tarce, gdy naleśniki są jeszcze ciepłe.
OWSIANKA Z ORZECHAMI I POWIDŁAMI Z WĘGIEREK
Odmierz porcję płatków, na jaką masz ochotę. Zalej zimną wodą, posól szczyptą soli i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie, na suchej patelni praż przez kilka minut orzechy. Przełóż ugotowaną owsiankę do miseczki, dodaj Powidła Węgierkowe Łowicz, łyżkę jogurtu i posyp orzechami.
KASZA MANNA Z EKSTRA GŁADKIM
DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
Wlej mleko do garnka i gotuj na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę manną. Cały czas mieszając, gotuj kaszkę przez ok 10 min. Następnie przelej ją na talerz lub do miseczki i pozwól lekko ostygnąć. Na koniec narysuj apetyczną ozdobę z Łowicz 100% z owoców Extra Gładki. Dzięki temu, kaszka nabierze pysznego, owocowego smaku, któremu trudno się oprzeć.
Podpowiadamy – każdy wzór będzie idealny jeżeli skorzystasz z zestawu do dekorowania ciast!
FIT MUSLI Z JOGURTEM, BANANEM I MALINOWYM DŻEMEM NISKOSŁODZONYM
Przygotuj swoje ulubione musli, 1 jogurt naturalny bez tłuszczu, 1 banana i Dżem niskosłodzony Malinowy Łowicz. Baw się kolorami i kompozycją. Składniki ułóż warstwowo w szklance, w kolejności, na którą masz ochotę.
Dopasuj smak do nastroju – banana możesz wymienić na mango, truskawki, zielone winogrona lub borówki amerykańskie.
SMOOTHIE MORELOWE Z KASZY JAGLANEJ
3-4 łyżki kaszy jaglanej podpraż, przelej wrzątkiem i ugotuj w wodzie na sypko. Odstaw do wystygnięcia. Gdy kasza stygnie masz czas na przygotowanie się do wyjścia. Jesteś gotowa – wymieszaj kaszę z mlekiem ryżowym (½ szklanki), szczyptą cynamonu i Dżemem niskosłodzonym Morelowym Łowicz. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach i przelej do buteleczki lub kubka termicznego. Jeżeli smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!