Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Dietetyczne przepisy@flikr.com/Lablascovegmenu
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe.
A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować w kuchni aby ją uzdrowić:
Zupa szczawiowa z jajkiem (2porcje po 150 kcal)
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Szczaw dokładnie umyjmy i posiekajmy.
2. Wrzućmy do garnka razem z pokrojoną marchewką i pietruszką.
3. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Zalej bulionem i gotujmy około 20 minut.
5. W tym czasie ugotujmy jajka na twardo.
6. Zupę podawajmy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Sałatka z rukolą, tuńczykiem i kukurydzą
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Pomidorki i rzodkiewki umyjmy i pokrójmy w ćwiartki.
2. Ogórek obierzmy i pokrójmy w półtalarki.
3. Ser mozzarella pokrójmy w kostkę.
4. Wymieszajmy wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodajmy mozzarellę i dobrze odsączmy z oleju tuńczyka.
5. Doprawmy solą pieprzem, octem i wymieszajmy.
6. Na koniec dodajmy rukolę i ponownie delikatnie wymieszajmy.
Dietetyczne przepisy@flikr.com/bob walker
Penne z cukinią i pomidorami
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cukinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni na oleju.
2. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki.
3. Dusić około 10 minut
4. Dodać przyprawy i posiekane listki bazylii
5. Ugotować penne na półtwardo
6. Makaron połączyć z warzywami
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.