Opublikowany przez: ULA 2013-10-23 10:34:00
Aby nie zapominać...
Węglowodany stymulują mózg do pracy. Z kolei białka są jego podstawowym budulcem. Odpowiadają także za regenerację zniszczonych neuronów i połączeń między nimi.
Aby zapewnić odpowiednią dostawę tych składników powinniśmy spożywać przede wszystkim drób, ryby oraz sery, jaja i przetwory mleczne. Chude mięso i ryby morskie to prawdziwe dobrodziejstwo także ze względu na dawkę kwasów omega 3, które stymulują naszą pamięć i koncentrację.
Dla kondycji umysłu osoby starszej bardzo ważna jest sprawność krążenia krwi, czyli właściwe ukrwienie i dotlenienie mózgu. Za te funkcje odpowiada lecytyna. Jest budulcem ścian komórek, opóźnia także procesy starzenia. Dodatkowo obniża obecność we krwi tzw. złego cholesterolu przez co minimalizuje wystąpienie miażdżycy naczyń krwionośnych, niedokrwienia serca i mózgu.
Niedobór lecytyny poznajemy po tym, że jesteśmy ospali, nasze zdolności pamięciowe i koncentracja spadają. Możemy ją znaleźć w wielu preparatach poprawiających pamięć, które są dostępne w aptekach. - Łykanie tabletek z lecytyną nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
Seniorzy często przyjmują tak dużo ilości lekarstw, że dodatkowe pigułki mogą być obciążeniem dla żołądka. Najlepiej szukać naturalnych źródeł. Lecytynę znajdziemy w wątróbce, ziarnach soi, orzeszkach ziemnych i włoskich, żółtkach jaj, kiełkach pszenicy - radzi pani Żaneta, opiekunka osób starszych z Promedica24.
W naszym codziennym jadłospisie warto zawrzeć także witaminy z grupy B odpowiedzialne za sprawność układu nerwowego, przenoszące tlen żelazo oraz stymulujący inteligencję cynk. To wszystko znajdziemy w pestkach dyni, winogronach i śliwkach.
Warto sięgnąć także po wywar z siemienia lnianego, który choć może do najsmaczniejszych nie należy, ale jest prawdziwym dobrodziejstwem dla naszej pamięci. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe nawet gdy jesteśmy już w kwiecie wieku. Intelektualna sprawność do późnych lat naszej jesieni jest przecież kluczem do dobrego samopoczucia.
Przykładowy jadłospis w diecie wzmacniającej pamięć:
Śniadanie: chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, masło, sałata, szynka drobiowa, ser żółty, pomidor, natka pietruszki, herbata zielona
II śniadanie: banan, kefir naturalny
Obiad: ziemniaki gotowane, mięso z piersi kurczaka pieczone w przyprawach, olej do pieczenia, fasolka szparagowa gotowana, sok wieloowocowy
Przekąska: orzechy włoskie
Kolacja: chleb żytni razowy wieloziarnisty, masło, sałata, tuńczyk w sosie własnym, kiełki soi, sok marchwiowy
Źródło: Promedica24
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.