Opublikowany przez: ULA 2013-10-23 10:34:00
Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.
Naoliwić mechanizm
Kłopoty z pamięcią w starszym wieku nie zawsze muszą oznaczać poważne powikłania neurologiczne. Z upływem czasu ośrodki kory mózgowej w sposób naturalny ulegają osłabieniu. Zdolność mózgu do przyswajania nowych informacji maleje, słabnie także umiejętność myślenia abstrakcyjnego i możliwość odnalezienia w pamięci pewnych faktów.
- Umysł działa jak potężna maszyna. Ma wielkie możliwości, ale jeśli nie zadbamy o jego odpowiedni stan techniczny, wówczas nie będzie działać prawidłowo - opisuje pani Żaneta, opiekunka osób starszych. Seniorzy powinni trenować pamięć i wspomagać ją składnikami odżywczymi, które będą jak zastrzyk energii dla zmęczonego umysłu.
- Bardzo często spotykam się z sytuacjami, kiedy podopieczny nie może sobie przypomnieć drobnych faktów z dnia poprzedniego. Dla seniorów często jest to bardzo przykra sytuacja. Starszym osobom trudno pogodzić się z tym, że ich pamięć nie działa już idealnie. Zdrowa dieta pozytywnie wpływa na mózg, ale w krótszej perspektywie poprawia także samopoczucie - opowiada pani Żaneta.
Umysł pełen wigoru - czego potrzebujemy?
Mózg zajmuje tylko 2 procent masy ludzkiego ciała, ale ilość pochłanianej przez niego energii sięga aż 25% zużywanej przez organizm. Dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią wartość kaloryczną, dostarczając organizmowi w węglowodany, tłuszcze i białka w odpowiednio zbilansowanych ilościach.
W przypadku węglowodanów, największy wpływ na ośrodkowy układ nerwowy ma glukoza. Optymalna dzienna dawka wynosi 140g. Jednak nie może być ona jedynym źródłem energii dla organizmu, bo jej zbyt duża ilość to prosta droga do nagłego przyrostu tkanki tłuszczowej.
Dlatego oprócz glukozy potrzebujemy także węglowodanów złożonych, które znajdziemy w produktach zbożowych. - Seniorom polecam brązowy ryż, gruboziarniste kasze, ciemne pieczywo i przede wszystkim owoce. To czego powinny się wystrzegać starsze osoby to białe pieczywo i zbyt duże ilości słodyczy - mówi pani Żaneta. Zamiast sięgać po cukier lub kolejny batonik, który ma nam dostarczyć energii, warto regularnie spożywać produkty pełnoziarniste, a dla urozmaicenia zjeść owoc lub warzywo.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.