Opublikowany przez: Familiepl 2018-08-14 17:08:29
Pisaliśmy już jak ważna jest dieta w leczeniu oraz w profilaktyce nowotworowej. Dziś kilka słów na temat diety ketogenicznej. Dlaczego może pomóc w leczeniu raka? Czy jest bezpieczna dla każdego? Co jemy na diecie ketogenicznej? Jakich produktów należy unikać?
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa. Proporcje makroskładników wynoszą mniej więcej: 80-75% kalorii pobieramy z tłuszczy, 25-30% kalorii pobieramy z białek, około 5-10% z węglowodanów. Głównym celem takich proporcji jest zmiana naszego paliwa energetycznego z glukozy na ciała ketonowe – paliwo pozyskiwane z kwasów tłuszczowych. Jest to też rodzaj diety „udającej” stan posty, dlatego ponieważ to właśnie podczas postów/głodówek nasz organizm wykorzystuje ciała ketonowe jako paliwo. Dlaczego taka dieta może być korzystna przy chorobach nowotworowych?
Co jemy na diecie ketogenicznej?
W diecie ketogenicznej eliminujemy źródła węglowodanów takie jak kasze, ryż, pieczywo, makarony, mąki, zboża, słodkie owoce, bataty, nadmiar słodkich warzyw takich jak gotowana marchew, ziemniaki (te ostatnie okazjonalnie można włączyć w późniejszych etapach diety). Wbrew pozorom dieta ta jest smaczna, prosta w przygotowaniu, bardzo bogata odżywczo. Warto jednak na początku skorzystać z dobrego dietetyka, zwłaszcza takiego który na co dzień pracuje na diecie ketogenicznej, dlatego że na początku łatwo o błędy, które mogą zaważyć na adaptacji do ciał ketonowych. W przypadku chorób nowotworowych dieta ketogeniczna powinna być z lekką restrykcją kaloryczną, aby przyniosła pożądane skutki.
Warto na koniec wspomnieć, ze nie każda osoba odniesie korzyści z diety ketogenicznej. Każdy z nas jest inny – zarówno pod kątem metabolicznym jak i genetycznym i nie każdy poczuje się dobrze na tej diecie. Przeciwwskazaniem są na pewno ostra niewydolność wątroby, pewne polimorfizmy genetyczne związane z wytwarzaniem i utylizacją ciał ketonowych (występujące na szczęście bardzo rzadko), czasem dyskomfort pacjenta związany z tak dużymi zmianami w diecie. Dlatego warto zawsze podchodzić indywidualnie do każdej osoby i dopiero po analizie wyników badań oraz po dokładnym wywiadzie z daną osobą zadecydować, jaka dieta będzie dla danej osoby optymalna.
Justyna Posłuszna
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.