Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-02-06 09:55:04
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa Freepik
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go zrobić w domu?
Czarny czosnek to nie tylko wyjątkowy dodatek do potraw, ale także bogactwo wartości odżywczych. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że staje się coraz bardziej popularny w kuchni. Co to jest czarny czosnek? To nic innego, jak czosnek, który został poddany fermentacji. Okazuje się być delikatny w smaku i ma mnóstwo korzyści dla zdrowia. Jak zrobić czarny czosnek? Możesz zrobić czarny czosnek w domu i warto użyć do tej produkcji świeżego i zdrowego czosnku. Proces zrobienia czarnego czosnku w domu nie jest jednak prosty i wymaga zachowania szczególnych warunków.
Aby uzyskać najlepszy smak i najwięcej korzyści zdrowotnych, robiąc czarny czosnek w domu, wybierz świeży i zdrowy egzemplarz. Staraj się unikać główek z oznakami pleśni, uszkodzeń, czy starzenia. Ważne, aby czosnek pozostał w twardej skórce, która pełni ważną rolę w procesie fermentacji. Możesz podzielić główkę na ząbki, ale nie wolno Ci uszkodzić żadnego z nich. Jak zrobić czarny czosnek w domu? W tym procesie wymagane są szczególne warunki – stała temperatura około 60 stopni Cesjusza, odpowiednia wilgotność powietrza, a także brak dostępu bakterii, drobnoustrojów itp. Dlatego do zrobienia czarnego czosnku w domu najlepiej sprawdzi się posiadanie komory fermentacyjnej, ale to jest to takie proste. Można również spróbować fermentacji czosnku w sterylnym, szczelnie zamkniętym słoiku. Proces fermentacji czarnego czosnku może zająć od 6 do 8 tygodni, ale po tym czasie możesz się cieszyć wyjątkowo zdrowym i delikatnym specyfikiem.
Okazuje się, że czarny czosnek doskonale dba zarówno o zdrowie jak i urodę. Czarny czosnek jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźniając proces starzenia się komórek. Dzięki obecności substancji aktywnych, takich jak alicyna, czarny czosnek wspomaga układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami. Badania sugerują, że spożywanie czarnego czosnku może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu, co przyczynia się do zdrowia serca i okładu krwionośnego. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, czarny czosnek może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Chwalony jest także jego wpływ na piękną skórę i włosy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.