Opublikowany przez: monika.g 2015-09-17 17:19:19
(pixabay.com @ Co zrobić z głogu?)
Sok z głogu
Sok z głogu pomaga oczyścić nerki poprzez pozbycie się piasku i kamieni.
Składniki:
Owoce głogu 1-2 łyżki,
Miód według uznania.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
W pełni dojrzałe owoce głogu umyć, usunąć z nich pestki, odwirować w sokowirówce, osłodzić miodem i od razu pić - 2 razy dziennie po pół szklanki. Nie przechowywać, bo szybko fermentuje.
Wino domowe z suszonego głogu
Składniki (na 20 l fermentatora):
2 kg suszonego głogu,
12 l wody,
3 kg cukru na wino 13-14%,
1 cytryna ze skórką pokrojona w kostkę,
Enzym: pektolasa lub 5 kropli pektopolu,
pożywka,
Drożdże winiarskie.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Przygotować syrop z 10 l wody i 2 kg cukru. Suszone owoce zalać lekko przestudzonym, ale jeszcze gorącym syropem. Pozostawić do ostygnięcia a następnie przelać do balonu, dodać pektolasę lub pektopol i pozostawić na ok 6 godz. Następnie dodać do nastawu cytrynę, pożywkę i drożdże (drożdże przygotowane według przepisu na opakowaniu), cały nastaw dokładnie wymieszać i założyć rurkę fermentacyjną.
Po 5 – 6 dniach dodać syrop z 1 l wody i 1 kg cukru.
Po 2 tygodniach moszcz odcedzić, owoce odcisnąć i wyrzucić.
Jeżeli na dnie balonu zbierze się osad to należy wino ściągnąć najlepiej do mniejszego balonu (wino nie lubi tlenu) i pozostawić do zakończenia fermentacji.
Pozostaje już tylko wino sklarować (jeśli zachodzi taka konieczność), ”wytrzepać” z dwutlenku węgla, zabezpieczyć przed powtórną fermentacją i rozlać do butelek.
Wino powinno leżakować min. 3 – 6 miesięcy.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Co z aronii? - zdrowe i oryginalne przepisy>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2015.09.21 20:41
Nie znam takiego owocu...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.