Opublikowany przez:
Redakcja
2025-03-17 10:50:27
Autor zdjęcia/źródło: KamranAydinov (Freepik)
Zdjęcie: azerbaijan_stockers (Freepik)
Puszyste naleśniki z białym serem i mascarpone to lekko zmodyfikowana wersja tej tradycyjnej potrawy. Naleśniki są sycące i z chęcią jedzą je dzieci. Dzięki dodaniu serka mascarpone nadzienie jest wprost aksamitne. Doskonale sprawdzą się na piątkowy postny obiad.
Składniki:
szklanka mąki
szklanka mleka (3,2)
pół szklanki wody mineralnej
łyżeczka cukru
łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie:
250 g tłustego twarogu
100 g mascarpone
łyżka cukru pudru lub drobnego do wypieków
łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropli esencji waniliowej
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę pozbawioną grudek. Odstawiamy ciasto by „odpoczęło” w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Oba sery z dodatkiem cukru i wanilii rozgniatamy widelcem do powstania gładkiej masy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Przygotowane placki smarujemy do połowy przygotowanym nadzieniem i składamy na cztery w koperty lub zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki nadają się od razu do podania, a także następnego dnia po odgrzaniu. Można je oprószyć cukrem pudrem, polać miodem lub sosem truskawkowym.
Zdjęcie: timolina (Freepik)
Kremowy sos pieczarkowy podany z makaronem lub domowymi kopytkami to nasza kolejna propozycja na piątkowy postny obiad. Przygotowuje się szybko, pachnie obłędnie i smakuje nawet największym niejadkom.
Składniki:
250 g pieczarek
½ cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 18% lub 30%
1 łyżka masła
sól, pieprz
spora garść natki pietruszki
Dodatki:
250 g makaronu np.: tagliatelle, muszelki, penne;
lub 500 g domowych kopytek.
Peczarki obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki oraz czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż pieczarki się zarumienią, a woda całkiem odparuje. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika i gotuj sos, mieszając do momentu aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją lub zagrzej kopytka. Dodaj makaron na patelnię z gotowym sosem — wymieszaj. Nałóż porcje na talerze.
Zdjęcie: valeria_aksakova (Freepik)
Klasyczne włoskie spaghetti w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny wybór na postny obiad. Proste składniki, szybkie przygotowanie i intensywny smak — nie może być lepiej!
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
500 g pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól, pieprz, oregano, bazylia
starty parmezan lub grana padano (opcjonalnie)
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Całość gotuj na małej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj do sosu na patelni, całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Nałóż porcję na talerze. Danie posyp świeżą bazylią i startym parmezanem.
Zdjęcie: Freepik
Kolorowe, aromatyczne leczo pełne warzyw to świetna alternatywa dla klasycznej wersji z kiełbasą. To jednogarnkowe danie jest lekkie, a jednocześnie pełne smaku!
2 papryki (czerwona i żółta)
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 200 g passaty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia
natka pietruszki do podania
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż kilka minut, aż lekko zmięknie. Następnie dodaj cukinię. Smaż kolejne kilka minut. Na koniec gdy warzywa będą już miękkie dodaj pomidory, oraz passatę lub koncentrat, oraz przyprawy. Pamiętaj, że po dodaniu pomidorów inne warzywa znacznie wolniej będą mięknąć — nie dodaj ich zbyt wcześnie! Przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. pół godziny. Dopraw do smaku. Leczo podawaj z pieczywem lub kaszą.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje na piątkowe postne obiady przypadną Wam do gustu. Życzymy smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.