Nadszedł sezon na śliwki. Te bardzo smaczne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na to, co można zrobić ze śliwek.
Dżem śliwkowy
Składniki:
1 l dżemu
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
- Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą – taką ilością aby pokryć dno około 1 cm warstwą.
- Dodajemy cukier i gotujemy mieszając około 1 godziny.
- Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
- Możemy go też zapasteryzować.
Domowy ketchup ze śliwką
ok 4- 5 słoiczków
Składniki:
- 2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych
- 1/2 kg cebuli
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili bez pestek
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 60 ml białego wina
- 2 łyżki octu z białego wina
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Piekarnik nastawić na funkcję grilla na maksymalną temperaturę, następnie ułożyć paprykę na blaszce do pieczenia, włożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować aż skórka będzie bardzo zrumieniona, a cała papryka miękka. Paprykę podczas grillowania należy przewraca na drugą stronę.
- Cebulę pokroić w piórka, pomidory na ćwiartki, odcinając szypułki a czosnek i cebulę posiekać bardzo drobno.
- W garnku rozgrzać ok 2- 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać papryczki chili i czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut aż pomidory się rozpadną.
- Z ugrillowanej papryki odciąć gniazdo nasienne, resztę( razem ze skórką) pokroić na drobniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paseczki i razem z papryką dodać do pomidorów. Całość gotować pod przykryciem ok 45 minut do godziny, następnie wszystko zblendować. Pulpę przetrzeć przez sitko, aby odcedzić wszelkie farfocle.
- Gładką masę postawić ponownie na ogniu, dodać wszystkie przyprawy i gotować bez przykrycia ok 2- 3 godziny aż masa zgęstnieje, po tym czasie wyjąć wszystkie ziarna i liść laurowy i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania wody.
Schab duszony ze śliwkami
Składniki:
– 150 g schabu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 20 dag śliwek
– 2 duże cebule
– szczypta soli
– majeranek
– kilka gałązek koperku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umyte śliwki pokroić lub pozostawić w połówkach, bez pestek.
- Schab pokroić na plastry. Umyć, osuszyć i lekko oprószyć solą wymieszaną z majerankiem. Zrumienić kawałki mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podlać mięso wodą/winem, przykryć i dusić około 30-40 min.
- Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć dodać na chwilkę śliwki.
- Śliwki z cebulką dodać do miękkiego już mięsa i jeszcze chwilę poddusić. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Placek ze śliwkami – SPRAWDZONY PRZEPIS>>
A Wy w jaki sposób zwykle przyrządzacie śliwki? Lubicie jeść surowe czy wolicie przetwory albo ciasta? Robicie kechup ze śliwką?
POROZMAWIAJMY NA FORUM>>