Opublikowany przez:
Redakcja
2025-03-07 10:02:32
Autor zdjęcia/źródło: Freepik
Zdjęcie: Freepik
Na pierwszym miejscu naszych przepisów na bezcukrowe przepisy jest ciasto marchewkowe. W klasycznej wersji jest ono bardzo słodkie. Dlatego proponujemy Wam je w wersji bez cukru. Czego potrzebujecie, by je przygotować?
3 jajka
150 g erytrytolu
125 g jogurtu naturalnego
70 ml oleju o delikatnym smaku
200 g wiórków z marchewki
300 g mąki owsianej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie szczypta zmielonego imbiru
50 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
Blaszkę o rozmiarze 30 × 25 wyłóż papierem. W misie miksera umieść jajka i ubij je na puszystą masę z dodatkiem erytrytolu. Następnie dodaj jogurt i ciągle miksując, dolewaj olej. Do masy z jajek doda również startą marchew i wymieszaj. W osobnej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy (cynamon, gałka, imbir). Składniki sypkie dodaj do masy i krótko wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy i żurawinę i delikatnie zamieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do przygotowanej blaszki i piecz w 170 st. C (opcja góra — dół) 35-40 min.
Zdjęcie: wahyu_t (Freepik)
Chlebek bananowy jest doskonałym sposobem na zużycie bananów, na które nikt z domowników nie ma już ochoty. Dojrzałe mocno banany są same w sobie bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania ciasta. Czego potrzebujesz, by go upiec?
2-3 dojrzałe banany
2 jajka
300 g mąki pszennej (można użyć orkiszowej)
125 ml oleju rzepakowego
3 łyżki mleka
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej (do piernika)
opcjonalnie szklanka suszonych owoców (rodzynki, morele, żurawina, orzechy)
Chlebek bananowy robi się niezwykle szybko dlatego w pierwszej kolejności nastaw piekarnik na 190 st. C (góra-dół). Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąka, przyprawa, soda, proszek do pieczenia). W drugiej misce zmiksuj jajka z olejem i mlekiem. Do masy jajecznej dodaj rozgniecione banany i wymieszaj. Następnie połącz składniki suche i mokre. Na koniec do masy dodaj bakalie i wymieszaj. Masę przełóż do keksówki i piecz około 45 minut.
Zdjęcie: Rita und Mit (Pixabay)
Wśród przepisów na bezcukrowe słodycze nie mogło zabraknąć sernika. Przepis jest banalnie prosty, więc polecamy go nawet początkującym kucharzom. By upiec sernik bez cukru, będziesz potrzebować:
1kg mielonego twarogu
250 ml mleka
dwa opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
5 jajek
40 g ksylitolu (można zamienić erytrytolem)
120 g owoców (malin lub borówek)
Białka ubij na sztywną pianę. W misie miksera umieść twaróg, mleko, budynie w proszku, żółtka jajek i ksylitol. Zmiksuj wszystko aż powstanie jednolita masa. Do masy serowej wmieszaj szpatułką ubite białka, dodając je stopniowo łyżka po łyżce. Całość przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż owoce.
Sernik piecz przez około 50-60 min w 170 st. C. Ciasto pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Zdjęcie: Freepik
Gofry doskonale smakują w wersji bezcukrowej jak i na słodko. Bezcukrowe gofry stanowią idealną bazę, a to, z czym je podacie, zależy tylko od tego, na co macie akurat ochotę. Aby przygotować gofry, przygotujcie:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
2 duże jajka lub 3 małe
⅓ szklanki oleju o łagodnym smaku
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj mleko, olej i mąkę. Ciasto dokładnie zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę. Następnie połącz stopniowo masę z białkami, delikatnie mieszając ciasto łyżką.
Nagrzej gofrownicę i lekko posmaruj olejem. Ciasto wlewaj najlepiej chochelką. Po 4-5 minutach sprawdź, czy gofry są już rumiane. Wszystko zależy od mocy gofrownicy, dlatego nie podamy dokładnego czasu pieczenia każdej porcji.
Zdjęcie: Fahrwasser (Freepik)
Ostatni nasz przepis na bezcukrowe słodycze to deser w pucharku z serkiem mascarpone. Do przygotowania tego deseru potrzebne Ci będą:
opakowanie galaretki bez cukru truskawkowej lub malinowej
100 g borówek
50 g malin lub truskawek (w zależności od smaku galaretki)
250 g mascarpone
100 g jogurtu greckiego
10 g erytrytolu
Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku, rozlej do pucharków/szklaneczek maksymalnie do połowy wysokości naczynia. Gdy galaretka przestygnie wsyp do niej połowę borówek i malin (lub pokrojone na mniejsze cząstki truskawki). Odstaw do lodówki do stężenia.
Mascarpone z jogurtem i erytrytolem ubij przez 2-3 min na wysokich obrotach miksera. Słodką masę wyłóż na galaretkę i udekoruj resztą owoców.
Życzymy smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.