Opublikowany przez: Paulina22 2014-04-14 13:50:49
Babka cytrynowa z polewą czekoladową
SKŁADNIKI:
Domowy cukier waniliowy:
SKŁADNIKI:
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy. Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier. Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania. Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.
Polewa czekoladowa:
WYKONANIE BABKI WIELKANOCNEJ KROK PO KROKU:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową.
Którą babkę wielkanocną przygotujecie? Piekłyście już babkę wielkanocną cytrynową?
Zapraszamy do rozmowy na naszym forum :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
hokus pokus 2014.04.16 10:38
Z koleji mój tata uwielbia babkę - chyba sprawię mu radochę na święta i tez zrobię babkę cytrynową! :-)
Dunia 2014.04.14 15:15
To jest ten przepis na który czekał mój mąż. I taką babkę zrobię w tym roku. Dzięki!!!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.