Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Nalewka z czarnej porzeczki@flikr.com/mako
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane jest przy chorobach węzłów chłonnych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym czy niedokrwistości. Medycyna ludowa wykorzystuje je przy infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie i reumatyzmie, a także przy wypadaniu włosów i jako okłady po ukąszeniu komarów lub meszek.
Lekko kwaskowaty smak i specyficzny aromat nalewki z czarnych porzeczek sprawia, że nie ma ona tylu zwolenników co inne polskie nalewki. Wiele jednak osób uznaje ją za najsmaczniejszą. Ma ona ciemny głęboki kolor, który staje się coraz bardziej intensywny wraz z długością jej leżakowania. Powinna odstać ona w ciemnym miejscu co najmniej pół roku. Nalewka z czarnej porzeczki najlepiej pasuje podawana do deserów. Ma spore właściwości lecznicze – jest doskonała na wszelkie przeziębienia ale także niezastąpiona przy obfitym posiłku, gdyż ułatwia trawienie.
Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.