Opublikowany przez: monika.g 2014-12-18 12:27:41
Sposoby wykrywania alergii na gluten
Gdy u twojego dziecka pojawi się ktoryś z wymienionych objawów udaj się do lekarza. Będzie on mógł stwierdzić alergię na podstawie wywiadu i określonych badań tj.:
testy skórne – nie zawsze są pomocne w rozpoznaniu tego schorzenia, ale ich ujemny wynik z dużym prawdopodobieństwem wyklucza alergię na gluten i zmusza lekarza do poszukiwania innej przyczyny zastanych dolegliwości; wykonuje się je u dzieci powyżej 4. roku życia (gdyż u młodszych układ immunologiczny nie jest w pełni dojrzały i wyniki są niemiarodajne).
badania krwi – oznaczenie poziomu przeciwciał IgE; badanie to może być wykonywane u dzieci, które nie ukończyły jeszcze 4 lat. Należy pamiętać, że samo oznaczenie poziomu przeciwciał nie wskazuje alergenu, mówi tylko o istnieniu alergii. Istnieją bardziej dokładne testy, dzięki którym można oznaczać przeciwciała skierowane przeciwko konkretnym alergenom.
oznaczenie przeciwciał przeciwko endomyzjum mięśni gładkich lub przeciwko transglutaminazie tkankowej – przeciwciała te są nieobecne w alergii na gluten, ale należy je oznaczyć w celu odróżnienia alergii od celiaki, która jest chorobą polegającą na innym rodzaju nietolerancji glutenu.
dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego alergenu – jest testem o największej wiarygodności w diagnostyce alergii pokarmowej. Polega ona na wyłączeniu z diety pokarmów zawierających gluten i obserwacji objawów. Jeśli po wyeliminowaniu glutenu z diety objawy ustąpiły, a po ponownym jego wprowadzeniu do menu pojawiły się znowu, to rozpoznanie jest potwierdzone.
Alergia na gluten - leczenie
Ten ostatni sposób wykrywania alergii jest również sposobem jej leczenia. Należy unikać wszelkich produktów zawierajacych gluten, a przede wszystkim zbóż i produktów mącznych. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – wyroby te oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Należy także bardzo dokładnie obserwować niemowlęta podczas wprowadzania do diety glutenu, co ma miejsce około piątego lub szóstego miesiąca życia. Pojawienie się jakichkolwiek objawów przy wprowadzaniu glutenu do diety powinno skłonić rodzica do wizyty u lekarza pediatry.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
gocha2323 2014.12.19 21:37
miałam i mam styczność z wielom aosobami, którzy maja alergię z różnych powodów. naprawdę bardzo trzeba uważać
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.