13 grudnia 2010 15:05 | ID: 352122
13 grudnia 2010 15:10 | ID: 352129
4 lutego 2011 07:59 | ID: 405100
Tak jak kilka dni temu obiecałam podaję przepis na "dzyndzałki"
Ciasto:
1 kg mąki, 1 jajko, 0,5 litra ciepłej wody.
Nadzienie:
%% dag wołowiny miękkiej, 75 dag łoju wołowego( ja dodaję słoninkę może być wędzona), 1 jajko, 1 cebula,sól, pieprz, majeranek, masło 150g.
Z przesianej maki, jaja i wody wyrobić ciasto(miekkie) i pozostawić przykryte ściereczką aby "odpoczęło".
Mięso zemleć, dodać słoninkę ( lub łój oziębiony, posiekany), posiekaną cebulę jajo sól , pieprz i majeranek do smaku. Ja mięso i słoninkę mielę i cebulkę też.
Robić małe pierożki w kształcie sakiewek . Gotować w osolonej wodzie. Podawać można polane roztopionym masłem, śmietaną lub skwareczkami z cebulką a nawet bułeczką usmazoną na maśle. Jak kto lubi.
Smacznego1!!!
4 lutego 2011 08:15 | ID: 405113
Znalazłam jeszcze jeden fajny przepis.
Kugiel warmiński.
Składniki"
1 kg ziemniaków, 25 dag kiełbasy, 25 dag wędzonego boczku, 25 dag grzybów lesnych lub pieczarek, pół głowki słodkiej kapusty, 1 duża cebula , 1 serek topiony, 1 jajko, 0,5 szklanki mleka, 1 łyzka maki ziemiaczanej, 3 łyzki oleju, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz,
Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce, osączyć. Kapustę poszatkować, poddusić w małej ilości wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażone na łyżce oleju grzyby. Na reszcie oleju podsmażyć czosnek, cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Do startych ziemniaków dodać roztrzepane jajko, mąkę i gorące mleko z rozpuszczonym serkiem,wymieszać i dodać pozostałe usmazone składniki.
Do nasmarowanej tłuszczem formy przełożyć połowę masy ziemniaczanej, przykryć kapustą i resztą masy. Można polać kwaśną smietaną i posypać zieleniną. Piec w gorącym piekarniku około półtorej godziny. Podawać z kiszonymi ogórkami.
Sama sobie narobiłam smaku i jutro zrobię. Część półproduktów przygotuję dzisiaj w chwilach relaksu.
Smacznego!!!!
4 lutego 2011 12:43 | ID: 405465
Znacie jakąś wariację zupy ogórkowej? Bo mam ochotę zrobić w weekend, ale chciałbym jakoś inaczej tym razem
4 lutego 2011 12:48 | ID: 405468
Zupa ogórkowa
Udko wymoczyć,umyć zalać około 1½ litra wody(jeżeli chcemy mieć więcej zupy wlewamy 2 litry)
Zagotować,zdjąć łyżką pianę,dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę ,selera i pokrojonego pora.
Dodać łyżkę przyprawy,listek laurowy,ziele i ząbek czosnku.
Gotować około 10 min,po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,gotować około 10 min. Wsypać ryż (przepłukany na sitku wodą)gotować aż ziemniaki i ryż bedą miękkie(ryż ugotuje się bardzo szybko)Udko wyjąć i pokroić ,po czym znów wrzucić do zupy.
Pod koniec gotowania,dodać starte ogórki i 1/2 szklanki soku z nich.
(u nas w domu nie obieramy ogórkow ,ścieramy ze skórką ,bo mamy
swojej roboty)gotujemy jeszcze 5 min,zaprawiamy śmietaną.
Przyprawiamy solą i pieprzem,posypujemy natką pietruszki.
SmaczneGO.
4 lutego 2011 12:50 | ID: 405472
Znacie jakąś wariację zupy ogórkowej? Bo mam ochotę zrobić w weekend, ale chciałbym jakoś inaczej tym razem
A co rozumiesz pod pojęciem "inaczej"?
4 lutego 2011 12:50 | ID: 405474
Zupa ogórkowa
Udko wymoczyć,umyć zalać około 1½ litra wody(jeżeli chcemy mieć więcej zupy wlewamy 2 litry)
Zagotować,zdjąć łyżką pianę,dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę ,selera i pokrojonego pora.
Dodać łyżkę przyprawy,listek laurowy,ziele i ząbek czosnku.
Gotować około 10 min,po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,gotować około 10 min. Wsypać ryż (przepłukany na sitku wodą)gotować aż ziemniaki i ryż bedą miękkie(ryż ugotuje się bardzo szybko)Udko wyjąć i pokroić ,po czym znów wrzucić do zupy.
Pod koniec gotowania,dodać starte ogórki i 1/2 szklanki soku z nich.
(u nas w domu nie obieramy ogórkow ,ścieramy ze skórką ,bo mamy
swojej roboty)gotujemy jeszcze 5 min,zaprawiamy śmietaną.
Przyprawiamy solą i pieprzem,posypujemy natką pietruszki.
SmaczneGO.
chyba spróbuję, dzięki
4 lutego 2011 12:53 | ID: 405481
Znacie jakąś wariację zupy ogórkowej? Bo mam ochotę zrobić w weekend, ale chciałbym jakoś inaczej tym razem
A co rozumiesz pod pojęciem "inaczej"?
Zazwyczaj robię tak:
gotuję kość do zupy jakąś, gdy to się zagotuje wsypuję ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew i pietruchę, starte ogórki (zazwyczaj kupuję gotowe w sklepie), posypuję vegetą ziołową, dodaje ziele angielskie i liść laurowy i gotuję to, aż się ziemniaki zagotują. Pod koniec gotowania wrzucam serdelki, żeby się zagrzały i doprawiam śmietaną.
teraz chcę zrobić inaczej
4 lutego 2011 12:56 | ID: 405484
Zupa ogórkowa
Udko wymoczyć,umyć zalać około 1½ litra wody(jeżeli chcemy mieć więcej zupy wlewamy 2 litry)
Zagotować,zdjąć łyżką pianę,dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę ,selera i pokrojonego pora.
Dodać łyżkę przyprawy,listek laurowy,ziele i ząbek czosnku.
Gotować około 10 min,po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,gotować około 10 min. Wsypać ryż (przepłukany na sitku wodą)gotować aż ziemniaki i ryż bedą miękkie(ryż ugotuje się bardzo szybko )Udko wyjąć i pokroić ,po czym znów wrzucić do zupy.
Pod koniec gotowania,dodać starte ogórki i 1/2 szklanki soku z nich.
(u nas w domu nie obieramy ogórkow ,ścieramy ze skórką ,bo mamy
swojej roboty)gotujemy jeszcze 5 min,zaprawiamy śmietaną.
Przyprawiamy solą i pieprzem,posypujemy natką pietruszki.
SmaczneGO.
chyba spróbuję, dzięki
Nie ma za co jest naprawdę pyszna....
4 lutego 2011 12:58 | ID: 405488
A to u mnie jest jeszcze inaczej... Choć może tylko w szczegółach... Robię podobnie jak Ty tylko, że nie daję serdelków a troszkę stopionych kawałeczków boczku.. Zupa nabiera fajnego smaczku... I z przypraw daję jeszcze jałowiec... A i cebulkę szklę na oliwie... I dodaję ryż... :)
4 lutego 2011 13:01 | ID: 405497
A to u mnie jest jeszcze inaczej... Choć może tylko w szczegółach... Robię podobnie jak Ty tylko, że nie daję serdelków a troszkę stopionych kawałeczków boczku.. Zupa nabiera fajnego smaczku... I z przypraw daję jeszcze jałowiec... A i cebulkę szklę na oliwie... I dodaję ryż... :)
brzmi fajnie, tylko bez tej cebuli. Mi jakoś cebula w zupach nie leży
4 lutego 2011 14:49 | ID: 405683
No popatrzcie, niby tylko ogórkowa a ile odmian.
Ja starkowane ogórki kiszone podsmażam na maśle razem z wcześniej zarumieniona pokrojoną drobno cebulą. Oddzielnie gotuję ziemniaki w wywarze z warzyw i żeberek. Do miękkich ziemniaków dodaję ogórki z cebulą i odrobiną mąki. Kilka minut gotuje . Trochę studzę i dodaję słodką śmietanę i dużo koperku.
4 lutego 2011 14:53 | ID: 405686
No popatrzcie, niby tylko ogórkowa a ile odmian.
Ja starkowane ogórki kiszone podsmażam na maśle razem z wcześniej zarumieniona pokrojoną drobno cebulą. Oddzielnie gotuję ziemniaki w wywarze z warzyw i żeberek. Do miękkich ziemniaków dodaję ogórki z cebulą i odrobiną mąki. Kilka minut gotuje . Trochę studzę i dodaję słodką śmietanę i dużo koperku.
O ja też tak podobnie robię.
4 lutego 2011 16:30 | ID: 405822
Nigdy nie jadłam ogórkowej z ryżem,muszę wypróbować.
21 marca 2011 08:21 | ID: 461466
W sobotę znalazłem w internecie przepis na zupę serową. Zrobiłem i jestem bardzo zadowolony, dlatego polecam:
Składniki:
- 3 trójkąciki serka topionego,
- 15 dkg sera zółtego,
- 1,5l rosołu (dla mniej wprawnych bądź wyjątkowo niecierpliwych kucharzy może być wywar na kostce rosołowej – na 1,5l wrzątku wystarczą dwie kostki, żeby całość nie była zbyt słona),
- szklanka mleka
- 3 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 10-15dkg mocno wędzonej surowej szynki/polędwicy/boczku co kto lubi,
- 1 duża cebula, lub dwie mniejsze,
- chleb na grzanki.
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce i zalej go szklanką mleka. Odstaw na bok, żeby sobie miękł. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione i pozwól im na małym ogniu rozpuścić się całkowicie. Szynkę/polędwicę/boczek podsmaż na patelni. Im chudsze mięso tym krócej podsmażaj. Przyrumienione delikatnie mięso wrzuć do zupy. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Rumianą cebulkę oprósz mąką i przesmaż krótko. Dodaj cebulkę do zupy mieszając najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. W tym czasie powinien już być mięciutki ser żółty więc możesz go dodać razem z mlekiem, w którym się moczył. Jak już zupa ma dość gładką konsystencję i cały ser się rozpuścił, zestaw z gazu i pozwól jej chwilkę odpocząć (5 minut wystarczy w zupełności). Teraz dodaj żółtka mieszając intensywnie, żeby się nie ścięły. Na koniec pokrój chleb w kostkę i podsmaż na grzanki.
Zupę podawaj gorącą w miseczkach. Posyp po wierzchu grzankami. Możesz dodać jakiś akcent zielony – szczypiorek/natka pietruszki…
Wychodzi pycha
21 marca 2011 11:59 | ID: 461835
Ale może być pychota. I dość szybka w przyrządzeniu. A teraz gdy zaczęła się wiosna i pora spacerów warto ją przygotować przed wyjściem a po spacerze tylko podgrzać. Moja Alusia napewno ją zje bo lubi w zupie smazone skwarki. Dzięki Marcin.
21 marca 2011 12:02 | ID: 461844
Zupę serową robi mama mojego przyjacela - rzeczywiście jest rewelacyjna.
I wiecie co - zwariowałam - w niedzielę po raz pierwszy w swoim życiu zrobiłam kopytka. Wyciągnęłam średnią z wszystkich przepisów jakie dałyście w wątku kopytka i wyszły mi superaśne :))) W sobotę będzie powtórka - tym razem na słodko z masełkiem.
21 marca 2011 12:05 | ID: 461850
ja się teraz zasadzam na grochówkę. Jeszcze nigdy sam nie robiłem, więc jestem ciekaw, co z tego wyjdzie :)
21 marca 2011 12:10 | ID: 461859
ja się teraz zasadzam na grochówkę. Jeszcze nigdy sam nie robiłem, więc jestem ciekaw, co z tego wyjdzie :)
Powodzenia i czekamy na relacje
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.