Wszyscy krzyczą że szkodzi, że taki niezdrowy, że tyjemy, że zęby się psują, że można się od niego uzależnić! To dlaczego tak często szukamy ,,czegoś słodkiego"? Ale okazuje się jednak że cukier jest nam potrzebny byśmy mogli prawidłowo funkcjonować. Bez węglowodanów organizm człowieka nie może prawidłowo funkcjonować. Cukry są jedynym „pokarmem” dla mózgu. Ich brak w diecie przyczynia się do obniżenia możliwości intelektualnych (problemów z koncentracją, pamięcią itp.), a także wpływa negatywnie na nasze samopoczucie – obniża się poziom serotoniny (hormonu odpowiedzialnego za nastrój). Cukry są ważnym składnikiem błon komórkowych, pomagają w spalaniu tłuszczów, zapobiegają zakwaszaniu organizmu, biorą udział w procesie krwiotwórczym. Dostarczając organizmowi cukry nie musimy więcej słodzić. Może to być zdrowsza alternatywa. W owocach i warzywach znajdują się sacharoza, glukoza, fruktoza, w miodzie – fruktoza i glukoza, w mleku i przetworach mlecznych – laktoza, galaktoza, a w zbożach – maltoza.
Co Wy na to?