Znacie taki owoc i czy już może go jedliście ???
Jabłko budyniowe. Najsmaczniejszy owoc na świecie
Gruba zielona skórka o fakturze przypominającej dachówkę, skrywa jasny miąższ o konsystencji budyniu. Czerymoja, bo o niej mowa, jest określana jako najlepszy owoc na świecie. Teraz kupisz ją w dyskoncie.
W tej chwili w Lidlu za sztukę zapłacimy ok. 5 zł.
Czerymoja jest bogata w witaminy i minerały. Co znajdziemy w jasnym miąższu tego owocu? Już 100 g zapewni nam, dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Egzotyczny owoc jest również bogaty w inne witaminy, zwłaszcza B6 (niezbędnej w syntezie białek i produkcji krwinek czerwonych). Czerymoja dostarcza także sporo cennych mikroelementów, przede wszystkim wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) i fosforu, który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mimo sporej zawartości cukrów, owoc jest dość niskokaloryczny - 100 g dostarcza ok. 90 kcal.
Miąższ jest aromatyczny i słodko-kwaśny. Przypomina w smaku połączenie ananasów, bananów, gruszek i nektarynek. Czerymoje najczęściej jada się na surowo. Może być także świetnym dodatkiem do deserów, sałatek owocowych (znakomicie komponuje się z cytrusami), napojów czy likierów. Warto dodawać ją do ciast, naleśników albo lodów. Miłe doświadczenia smakowe zapewni nam w towarzystwie przypraw: wanilii, cynamonu, kardamonu, curry, a także czarnego pieprzu
Należy jednak uważać na pestki – są śmiertelnie niebezpiecznie dla człowieka. Kwaśniejsze okazy przerabia się na dżemy, soki i konfitury.