Czy próbowaliście w taki sposób zrobić ogórki małosolne na "sucho" tzn. bez zalewy i słoika... Ja niestety tak jeszcze nie robiłam i o takim sposobie nie słyszałam a dzisiaj natrafiłam na taki przepis...
Ogórki małosolne na sucho:
- przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.
Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.
Nic tylko wypróbować...