Jak byliśmy u syna to on w podobny sposób robił panierkę do piersi z kurczaka i piekł je na blaszce w piekarniku - wyszły bardzo dobre...
Na ciasto:
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu cayenne (lub 1½ łyżeczki czarnego pieprzu),
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
- szklanka mąki pszennej,
- ½ szklanki mleka.
Dodatkowo:
- 1 kg mięsa z piersi z kurczaka (mogą to być też podudzia lub skrzydełka),
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub 1½ łyżeczki czarnego pieprzu),
- ½ łyżeczki soli,
- szczypta czosnku granulowanego,
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki płatków kukurydzianych (opcjonalnie),
- olej rzepakowy do smażenia.
Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w paski i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka. Do miski wsyp pieprz, sól, czosnek granulowany, mieloną oraz wędzoną paprykę i dodaj kawałki kurczaka. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Kiedy mięso się marynuje, przygotuj ciasto. W dużej misce umieść wszystkie składniki na nie i zmiksuj przy pomocy miksera. Kiedy już mięso dobrze się zamarynowało, wlej do niego ciasto i wszystko dokładnie wymieszaj. W misce połącz ze sobą mąkę i rozdrobnione przy pomocy blendera płatki kukurydziane i bardzo delikatnie obtocz w nich kawałki kurczaka. Najlepiej, jeśli włożysz jeden kawałek i potrząśniesz miską kilka razy, by całość pokryć panierką.
Tak przygotowane kawałki kurczaka smaż na głębokim oleju rzepakowym (możesz je także usmażyć przy pomocy frytkownicy). Kawałki kurczaka będą gotowe, kiedy zarumienią się na złoto. Poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionym sosem i frytkami. Smaczneggo!
wp.pl