Ten artykuł może przydać się wszystkim - warto wiedzieć jak podnieść odporność organizmu:
Na ogół dbamy o odporność organizmu w wymiarze profilaktycznym – robimy wszystko, aby nie zachorować. Warto jednak zastanowić się, czy – gdy już złapie nas infekcja – możemy jakoś sobie pomóc wzmacniając odporność. W trakcie przeziębienia organizm ludzki prowadzi prawdziwą walkę. Całe nasze siły są zmobilizowane w celu zniszczenia bakterii lub opanowania wirusa. Warto pamiętać, że walka nie kończy się wraz z nastaniem infekcji. Tak naprawdę, dopiero wtedy zaczyna się na dobre. Podczas trwania infekcji organizm potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości energii, aby miał wystarczająco dużo sił na walkę z chorobą. W momencie braku apetytu, niezbędnych składników pokarmowych dostarczysz spożywając np. zupy, buliony, rozdrobnione mięso lub warzywa. Ważna jest także właściwa podaż płynów, nie można doprowadzić do odwodnienia organizmu. Pij, więc soki owocowe, kompoty, wody mineralne niegazowane oraz herbaty ziołowe.
Zwróć uwagę na odpowiedni ubiór. Jeśli podczas infekcji Twój organizm uwalnia nadmierną ilość wody zmieniaj częściej ubranie. Pocenie się jest sygnałem tego, że organizm dąży do obniżenia temperatury ciała. Długie przebywanie w „mokrym” ubraniu może doprowadzić do zbytniego wyziębienia organizmu. Pamiętaj o regularnym wietrzeniu pomieszczenia, w którym spędzasz czas, ponieważ stałe przebywanie w dusznym miejscu z pewnością nie sprawi, że poczujesz się lepiej. Jeśli na zewnątrz jest zimno otwórz okno, chociaż na chwilę, wychodząc na ten czas z wyziębionego pokoju. W trakcie infekcji ważna jest także odpowiednia dieta. Przede wszystkim jedz dużo warzyw i owoców, które są bogate w witaminy oraz składniki mineralne.. Warzywa najlepiej gotuj na parze – w ten sposób stracą najmniej wartości odżywczych. W trakcie infekcji produkty probiotyczne wspomogą twoją odporność. Pamiętaj więc, aby spożywać je regularnie. Zaopatrz się także w produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Wpływają one na jakość błon komórkowych decydując o właściwym działaniu systemu odpornościowego. Najlepszym źródłem omega 3 są przede wszystkim ryby morskie i produkty rybne takie jak tran, a omega 6 znajdziesz w oleju kukurydzianym i słonecznikowym. Pamiętaj, że choroba jest wielkim wyzwaniem dla organizmu, które angażuje większość jego sił. Staraj się mu pomóc w walce z infekcją, aby zakończyła się możliwie szybko, bez potrzeby brania antybiotyków. A jak Wy "walczycie" by nie zachorować ???