Ostatnio dostałam od koleżanki około 4 kg mięsa wołowego. Kiedyś gotowałam rosół drobiowo- wołowy. Ale mam chęć na jakieś zapiekane mięso wołowe. Macie jakieś przepisy? Jak robicie takie mięso, aby nie było suche?
2 lipca 2015 21:16 | ID: 1233031
Dawno takiego mięska nie miała.. chyba nawet zapomniałam jak takie się robi..
2 lipca 2015 22:30 | ID: 1233041
ojj nie pomogę:(
2 lipca 2015 23:07 | ID: 1233051
zrazy z mięsa wołowego,z kiszonym ogórkiem i suszonymi grzybami.
3 lipca 2015 10:27 | ID: 1233178
zrazy z mięsa wołowego,z kiszonym ogórkiem i suszonymi grzybami.
Muszę spróbować...
A co myślicie o gulaszu wołowym z kaszą na przykład?
Albo bitki wołowe na grila? Ale to chyba zbyt twarde mięso by było...
3 lipca 2015 10:52 | ID: 1233191
Nie kupujemy mięsa wołowego, jakoś nam nie podchodzi...
3 lipca 2015 11:32 | ID: 1233204
Mięsko wołowe jest rewelacyjne: zdrowe, chude i pyszne!
Robiłam ostatnio steki wołowe: płat mięska natarłam tylko solą i pieprze swieżo mielonym i smażyłam po 4 min. z każdej strony. Na to masełko czosnkowe z ziołami 9bazylia, mięta). Było pysznie, szybko i wykwintnie. :-)
Najlepiej dobrać potrawę do części mięska...
3 lipca 2015 13:27 | ID: 1233214
Mięsko wołowe jest rewelacyjne: zdrowe, chude i pyszne!
Robiłam ostatnio steki wołowe: płat mięska natarłam tylko solą i pieprze swieżo mielonym i smażyłam po 4 min. z każdej strony. Na to masełko czosnkowe z ziołami 9bazylia, mięta). Było pysznie, szybko i wykwintnie. :-)
Najlepiej dobrać potrawę do części mięska...
Mam też mięsko na steki...Chyba jutro wypróbuję Twój przepis:)
3 lipca 2015 18:19 | ID: 1233273
To fakt, jest chude... może aż go szkoda na mielone..
5 lipca 2015 15:32 | ID: 1233533
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
5 lipca 2015 15:51 | ID: 1233535
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
Może i ja tak zrobię:) dzięki za podpowiedź:)
5 lipca 2015 19:43 | ID: 1233557
O Sanne narobiłaś smaku chyba również się skuszę, bo już dawno wołowinki nie jadłam, a ciągle tylko ten drób .. :)
5 lipca 2015 22:10 | ID: 1233582
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
często robię takiego klopsa,tylko dodaje przemielone podgardle,jajka,i pieczarki.Pieczarki mogę jeść we wszystkim.często ich używam.
5 lipca 2015 22:10 | ID: 1233583
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
często robię takiego klopsa,tylko dodaje przemielone podgardle,jajka,i pieczarki.Pieczarki mogę jeść we wszystkim.często ich używam.
5 lipca 2015 22:10 | ID: 1233584
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
często robię takiego klopsa,tylko dodaje przemielone podgardle,jajka,i pieczarki.Pieczarki mogę jeść we wszystkim.często ich używam.
5 lipca 2015 22:54 | ID: 1233598
Wczoraj znalazłam pół kilograma mielonej wołowiny w zamrażarce , nie wiedziałam co z nią zrobic , a ze nie chciało mi sie stać nad garami to wpadłam na pomysł, zeby zrobic klopsa z jajkiem w środku. Wiadomo wołowina sama jest sucha wiec trzeba było coś do niej dołożyć tłustego. Myslalam, kombinowalam i w końcu eureka :)
Podam Wam przepis :)
0,5 kg mielonej wołowiny , 0,3 kg boczku wędzonego surowego pokrojonego w drobna kostkę , 1 marchew starta na dużych oczkach, 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę , 4 zabki czosnku przecisniete przez praskę , 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa mielonego ( bez glutaminianu sodu i innych E witamin ;)), łyżeczka pieprzu swiezo zmielonego, 3 łyżeczki suszonej pietruszki, 2 łyżeczki majeranku. Nie dodałam soli bo boczek byl slony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ręka ofkors;)), naczynko żaroodporne wyłożyć folia aluminiowa ( nie koniecznie ale ja tak juz mam), łyżeczke oleju rozsmarowac po foli obsypać bułka tarta. Z mięsa uformować placek , po środku położyć jajka ugotowane na twardo [ 4 sztuki były u mnie]( bez skorupek oczywiście ;)). Uformować klopsa (obwinelam mieso ta folia aluminiowa wcześniej posmarowaną olejem i obsypana bułka tarta bo myślałam, ze mi sie rozspadnie), wstawić do piekarnika ( u mnie 150 stopni i termoobieg) na godzinę. Po godzinie odwinelam mieso i pieklam tak jeszcze 15 minut , po tym czasie wylaczylam piekarnik. Klopsa mozna jesc na cieplo ( wydaje mi sie, ze sos chrzanowy by tu pasował ) bądź na zimno.
A zapomniałam , miałam tez dodać pieczarki surowe ale w sklepie zabrakło .
często robię takiego klopsa,tylko dodaje przemielone podgardle,jajka,i pieczarki.Pieczarki mogę jeść we wszystkim.często ich używam.
No wlasnie tych pieczarek mi w klopsie zabrakło. Towarzystwu zasmakowalo wiec jak zjedzą to zaserwuje im z pieczarkami.
8 lipca 2015 17:09 | ID: 1234068
Ja jutro zrobię gulasz wołowy... Mam kawałki mięska, zostawie na noc w przyprawach, a jutro usmażę;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.