Planuję upiec szarlotkę i poszukuję dobrego przepisu. Poratujecie mnie?
9 października 2017 11:40 | ID: 1400040
Składniki
2 szkl. mąki ,3/4 kostki margaryny ,4 żółtka ,3 łyżki stołowe cukru ,2 łyż.skórki startej z cytryny,1 łyż.aromatu cytrynowego.
NADZIENIE:
1 kg.jabłek ,4 łyżki cukru,garść rodzynek,1 łyż.cynamonu,2-3 goździki.1 budyń waniliowy.
BEZA ;
4 białka, 2/3 szkl. cukru ,
Z mąki i reszty składników przygotować ciasto.
Zlepić w kulę i schować do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do garnuszka , dodać resztę składników i poddusić 5 -10 min
.Dodać budyń i wymieszać.
Blachę wyłożyć pergaminem.
2/3 ciasta zetrzeć na blachę i lekko ugnieść ,wyłożyć nadzienie jabłkowe .
Wstawić do rozgrzanego piekarnika,piec 30 min. w 180 stopni.
Przygotować bezę. Białka miksować dodać cukier i miksować , aż będzie sztywna pianka.
Ciasto po 30 min. wyjąć i posmarować bezą i zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach na piankę bezową.
Piec jeszcze 25 min.w 180 stopni. Smacznego
10 października 2017 18:58 | ID: 1400176
Rzadko robię, ale bez udziwień Muszą być dobre jajka, świeże masło,dobra mąka i wyjdzie smaczna
15 listopada 2019 12:24 | ID: 1455129
Dobre szarlotki są u Nowakowskiego , cukiernio piekarnia w Warszawie, maja sporo lokalizacji i w kilku byłam. Obsługa wszedzie miła :D
15 listopada 2019 14:20 | ID: 1455134
Co ty mówisz.. domowe są zawsze najlepsze.. abw sumie to w Dolinie Pięciu Stawów jest najlepsza szarlotka! Wiadomo po co się tam człowiek wspina
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.