Dziewczyny jakie macie przepisy na szybki obiad? Często późno wracam do domu i muszę coś szybko zrobić, bo głodomorki już czekają...
5 sierpnia 2017 11:30 | ID: 1391868
Ja lubię dania jednogarnkowe. Dzisiaj właśnie takie robię. Przepis wrzucę później bo jeszcze danie jest w piekarniku. Trochę czasu zajmuje pieczenie, ale samo przygotowanie chwilkę. A jak się piecze, to można coś innego robić.
14 lutego 2018 12:29 | ID: 1413431
Ja uwielbiam robić dyniowe curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą: http://melvit.pl/kaszenasze/orkisz.html Ogólnie warto jadać kaszę orkiszową, bo ma dobre wartości odżywcze. Polecam.
14 lutego 2018 18:44 | ID: 1413446
Ja uwielbiam robić dyniowe curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą: http://melvit.pl/kaszenasze/orkisz.html Ogólnie warto jadać kaszę orkiszową, bo ma dobre wartości odżywcze. Polecam.
O zaletach nie czytałam ale w smaku jest rewelacyjna.
17 lutego 2018 16:25 | ID: 1413691
Dania z makaronem.. jakiś sosik warzywa.. i jest na szybko
17 lutego 2018 22:44 | ID: 1413739
Ja przygotowuję na obiad kilka porcji, które mrożę. Mrożę też resztki mięsa, sosów, grzybów i z tego mam dodatek do makaronu, ryżu itp. Gotuję też gar rosołu - Jeden dzień jem rosół, drugi zamieniam w zupę warzywną, resztę mrożę w litrowych wiaderkach i w każdej chwili gdy mam ochotę robię zupkę (przydał się ten sposób, gdy ręka była niesprawna). Mrożę nawet naleśniki, bo przecież nie będę piekła 2-3 sztuki. Wczoraj np. zrobiłam kluski leniwe i nadwyżkę poporcjowałam i mam zapas.
18 lutego 2018 09:37 | ID: 1413753
Ja przygotowuję na obiad kilka porcji, które mrożę. Mrożę też resztki mięsa, sosów, grzybów i z tego mam dodatek do makaronu, ryżu itp. Gotuję też gar rosołu - Jeden dzień jem rosół, drugi zamieniam w zupę warzywną, resztę mrożę w litrowych wiaderkach i w każdej chwili gdy mam ochotę robię zupkę (przydał się ten sposób, gdy ręka była niesprawna). Mrożę nawet naleśniki, bo przecież nie będę piekła 2-3 sztuki. Wczoraj np. zrobiłam kluski leniwe i nadwyżkę poporcjowałam i mam zapas.
Z mrożenie to dobry sposób. U mnie nie zawsze się sprawdza, jakoś potem to mrożone ma inny smak. Ale zawsze mniej się napracuje i się nie maruje nic.
18 lutego 2018 10:21 | ID: 1413760
Zupę gołąbkową dość szybko się robi , a jest bardzo smaczna .
22 maja 2018 13:15 | ID: 1420848
No ogólnie to na ( wymoderowano) znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów. Myśle, że nie jedna osoba postanowi coś z tego zakupić, ponieważ jest masa fajnych przepisów. Myśle, że nie jedna osoba zaczerpnie z tego inspiracje, ktore później wykirzysta w swoim życiu.
28 maja 2018 18:01 | ID: 1421416
Ja uwielbiam tak naprawdę na szybko spagetii, risotoo, lub naleśniki, racuchy. Też często frytki i baryłka w piekarniku lub mięsko z kurczaka w folii.
28 maja 2018 21:25 | ID: 1421450
No ogólnie to na ( wymoderowano) znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów. Myśle, że nie jedna osoba postanowi coś z tego zakupić, ponieważ jest masa fajnych przepisów. Myśle, że nie jedna osoba zaczerpnie z tego inspiracje, ktore później wykirzysta w swoim życiu.
Ja jutro na szybko zrobię spaghetti....
28 maja 2018 22:25 | ID: 1421462
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
28 maja 2018 22:35 | ID: 1421472
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
... bardzo dobry sposób, godny aśladowania
28 maja 2018 22:41 | ID: 1421477
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
... bardzo dobry sposób, godny aśladowania
Czasami mam taką chęć by tak zrobić, fajną restaurację mamy w zasięgu ręki i bardzo dobre kartacze tam serwują... ojjj - mniam... i inne dnia obiadowe też...
28 maja 2018 22:49 | ID: 1421485
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
... bardzo dobry sposób, godny aśladowania
Czasami mam taką chęć by tak zrobić, fajną restaurację mamy w zasięgu ręki i bardzo dobre kartacze tam serwują... ojjj - mniam... i inne dnia obiadowe też...
Często w sobotę na kolację zamawiamy dania gotowe, chłopaki zazwyczaj kebsa ;) z dowozem do domu, bez stresu, latania i każdemu smakuje:)
28 maja 2018 23:08 | ID: 1421501
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
... bardzo dobry sposób, godny aśladowania
Czasami mam taką chęć by tak zrobić, fajną restaurację mamy w zasięgu ręki i bardzo dobre kartacze tam serwują... ojjj - mniam... i inne dnia obiadowe też...
Często w sobotę na kolację zamawiamy dania gotowe, chłopaki zazwyczaj kebsa ;) z dowozem do domu, bez stresu, latania i każdemu smakuje:)
Smaku mi narobilas tym kebabem:) od dawna za mna chodzi.
28 maja 2018 23:33 | ID: 1421526
Smaku mi narobilas tym kebabem:) od dawna za mna chodzi.
Za mną chodzą kartacze...
28 maja 2018 23:34 | ID: 1421527
Pójść do restauracji i kupić a potem w domu zjeść lub tam sobie usiąść i w spokoju pojeść...
... bardzo dobry sposób, godny aśladowania
Czasami mam taką chęć by tak zrobić, fajną restaurację mamy w zasięgu ręki i bardzo dobre kartacze tam serwują... ojjj - mniam... i inne dnia obiadowe też...
Często w sobotę na kolację zamawiamy dania gotowe, chłopaki zazwyczaj kebsa ;) z dowozem do domu, bez stresu, latania i każdemu smakuje:)
Smaku mi narobilas tym kebabem:) od dawna za mna chodzi.
Pecam Kebab 24 Turek. Poszukaj u siebie, bo mają wszelkie dostępne punkty. Smaczności:)
31 maja 2018 20:01 | ID: 1421828
U mnie na szybko króluje:
- makaron z oliwą i czosnkiem (za którym przepadam)
- pierogi lub pyzy (kupne - takie życie)
- szybkie leczo - warzywa, kiełbasa wawelska, sos pomidorowy (tzw. passata di pomodoro), ewentualnie ziemniaki jak ma być na bogato
- ryż ze szpinakiem
Lubię szybkie dania, bo nie przepadam za spędzaniem godzin w kuchni.
1 czerwca 2018 08:10 | ID: 1421868
Ja może jakiś "kociplek" zrobię. .wszystko do jednego gara i głowy
23 lipca 2018 16:15 | ID: 1426132
Jeśli macie ryż i trochę rosołu z poprzedniego dnia, czybkie i pyszne jest risotto. Tlko trzeba mieć odpowiednią patelnię, nie za płaską. Tu są świetne
https://naczynia.olkusz.pl/patelnie
Delikatnie nagrzewamy suchą patelnię i wsypujemy na nią ryż, bez niczego, tak na 5 minut. Co jakiś czas nim potrząsamy. Chodzi o to by lekko go uprażyć. Następnie wlewamy do niego GORĄCY już rosół w takiej ilości aby ryż tylko delikatnie pływał. Ważne jest aby rosół podgrzewać, bo jeśli będzie miał zbyt niską temperaturę to po wlaniu nie będzie się od razu gotował. Przyktrywamy patelnię i czekamy aż ryż wchłonie wywar. Następnie dolewamy kolejną porcję i tak łącznie osiem razy. W oryginalnym przepisie jest osiem, bo nawet ma to w nazwie. ris-otto, gdzie otto oznacza osiem. Niektórzy dodają pod koniec gotowania odrobinę białego wina i masła, posypując całość świeżo startym parmezanem. Nie jest to trudne, a jest w miarę szybkie, zdrowe i pyszne. Tutaj jest coś na temat risotto.
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,13885111,10-zasad-przyrzadzania-risotto,,1.html
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.