Bez jakich przypraw w kuchni nie potrafilibyście się obyć?
31 stycznia 2016 08:42 | ID: 1278584
Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo.
no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa
Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..
31 stycznia 2016 08:44 | ID: 1278586
Używam soli morskiej i himalajskiej. A do przetworów taką grubą kamienną.
Chyba najlepiej się sprawdza
31 stycznia 2016 14:31 | ID: 1278651
Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo.
no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa
Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..
oczywiscie ze trzeba !
23 lutego 2016 16:12 | ID: 1284086
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
23 lutego 2016 17:05 | ID: 1284102
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
23 lutego 2016 17:34 | ID: 1284105
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
23 lutego 2016 17:54 | ID: 1284110
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
23 lutego 2016 17:54 | ID: 1284112
Czasem w sklepach widać taką w woreczkach cebulę zrobioną. Tez ma fajny smak.
23 lutego 2016 17:58 | ID: 1284115
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
23 lutego 2016 18:18 | ID: 1284122
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
Nawet sama jest pewnie smaczna
24 lutego 2016 16:39 | ID: 1284360
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
Nawet sama jest pewnie smaczna
akurat tego nie slyszalam a uwielbiamy w domu cebulke :) dodajemy ja do wszystkiego :)
24 lutego 2016 18:52 | ID: 1284395
Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma
24 lutego 2016 19:06 | ID: 1284410
Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma
oj tak
17 lutego 2018 19:53 | ID: 1413723
Nie chcę zakładac nowego wątku, ale czy używacie w kuchni przyprawę która nazywa się Kurkuma? Do czego można jej użyć i jaki ma ona smak? Macie może jakies sprawdzone miejsca gdzie ją kupujecie?
26 lutego 2018 23:56 | ID: 1414403
Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.
27 lutego 2018 11:22 | ID: 1414445
Teraz słonko świeci
4 marca 2018 20:47 | ID: 1414793
Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.
Gdzie kupujesz tą Kurkumę z Indii? Nie wiedziałam czegoś takiego. Masz jakiś specjalny sklep z przyprawami? Czytałam, że kurkuma Kurkuma idealnie nadaje się do dań warzywnych, cielęciny, jagnięciny i ryb. Chciałabym spróbować.
27 marca 2018 09:58 | ID: 1416522
Nie, to z knorra jest, myśle w każdym sklepie dostaniesz. :)
Była wcześniej mowa o cebuli, to przy okazji dodam, że mają w tej serii też cbulę z USA, taką sproszkowaną, dodaję do wszystkiego ;)
4 kwietnia 2018 22:05 | ID: 1417108
Dopiszę cynamon z wietnamu i goździki z indonezji. Nie piję kawy bez nich ostatnio. <3
5 lipca 2018 16:45 | ID: 1424644
Dla mnie podstawą są zioła. Owszem, sól też, choć nie przesadzam z nią. Uwielbiam bazylię i lubczyk. Ten drugi kojarzy mi się z dzeciństwem i pamiętam jak niektórzy mówili na niego "magi", ze względu na aromat podobny do maggi w płynie. Gdzieś przeczytałem, że dodając lubczyk do zupy czy sosów, można dodawać mniej soli. :) Polecam zajrzeć tutaj { wymoderowano}
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.