Bez jakich przypraw w kuchni nie potrafilibyście się obyć?
28 stycznia 2011 14:57 | ID: 396232
bez uniwersalnej :))))
28 stycznia 2011 14:57 | ID: 396233
Wegeta i pieprz to przede wszystkim!
28 stycznia 2011 14:59 | ID: 396238
Na pewno pieprz i sól. Poza tym zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek. Używam też kurkumy i chilli.
28 stycznia 2011 15:02 | ID: 396241
Używam Vegety, soli i pieprzu.
Oraz liścia laurowego i ziela angielskiego.
Inne - bardzo sporadycznie.
28 stycznia 2011 15:10 | ID: 396246
Bez tych co używam: warzywko, czerwony Delikat, majeranek. Soli i pieprzu wtedy może nie być.
28 stycznia 2011 15:11 | ID: 396249
Pieprz i sól. Ewentualnie czosnek.
28 stycznia 2011 15:21 | ID: 396268
gałka muszkatołowa do zupy rybnej ( obowiązkowo- musi być ) no i do bigosu i wina !
cebula- dużo cebuli - do smażenia jajecznicy , mięsa , do wszystkiego ( nawet rosołu)
czosnek- do mięsa
ziele angielskie - do zup i mięsa
pieprz czarny i biały
papryka
gtuję....dużo gotuję bo lubię!
28 stycznia 2011 15:23 | ID: 396270
gałka muszkatołowa do zupy rybnej ( obowiązkowo- musi być ) no i do bigosu i wina !
cebula- dużo cebuli - do smażenia jajecznicy , mięsa , do wszystkiego ( nawet rosołu)
czosnek- do mięsa
ziele angielskie - do zup i mięsa
pieprz czarny i biały
papryka
gtuję....dużo gotuję bo lubię!
Chyba pokażę to dla mojego Łukasza
28 stycznia 2011 15:49 | ID: 396304
Podstawowe, np. sol i pieprz, kostki rosolowe, vegeta lub warzywko. Do zup ziele angielskie i lisc laurowy. Te mi wystarczaja, ale mam tez sporo innych do roznych potraw -poniekad z ciekawosci do smaku danego dania.
28 stycznia 2011 16:13 | ID: 396331
gałka muszkatołowa do zupy rybnej ( obowiązkowo- musi być ) no i do bigosu i wina !
cebula- dużo cebuli - do smażenia jajecznicy , mięsa , do wszystkiego ( nawet rosołu)
czosnek- do mięsa
ziele angielskie - do zup i mięsa
pieprz czarny i biały
papryka
gtuję....dużo gotuję bo lubię!
Chyba pokażę to dla mojego Łukasza
Pokaż! Pokaż!
I zmywać lubię , i wszystko na swoim miejscu mieć .
A z przypraw dodam magi w butelce (lubczyk z ogródka w lecie ) i ocet
28 stycznia 2011 16:17 | ID: 396334
sól, pieprz, kucharek, chili, papryke ostrą, magi, sól czosnkową, czasami kostke rosołową
28 stycznia 2011 16:21 | ID: 396336
Zioła prowansalskie, chili, majeranek, tymianek, czosnek, koperek, papryka, sól, pieprz, sos sojowy,
28 stycznia 2011 17:31 | ID: 396385
Pieprz,sól,cebula jest wspaniałą przyprawą czosnek również.A tak polecam przyprawy firmy PRYMAT wygrałam na Familie.pl takie 2 zestawy i są naprawdę dobre i teraz kupując potrzebne mi przyprawy wybieram zdecydowanie tę firmę :)
28 stycznia 2011 17:49 | ID: 396398
Warzywko, pieprz i sól, to podstawa. Bez tego obiadu nie ugotuję;) Mam jeszcze sporo innych, ale bez tych ani rusz:)
28 stycznia 2011 18:25 | ID: 396421
A ja ostatnio przerzuciłam się na przyprawy bez chemii. Kupiłam w internetowym sklepie zielarskim. A tak ogólnie to muszę mieć ich mnóstwo i to różnych. I mieszanek i solówek, bo lubię sama robić kompozycje.
Ale najlepszą do rosołu zrobiłam kiedyś sama. Ususzyłam w piekarniku w niewielkiej temperaturze marchew, pory, pietruszkę, seler, koper. Była super.
28 stycznia 2011 20:02 | ID: 396476
Ja uwielbiam przyprawy i zioła (zarówno suszone jak i świeże), mam ich w kuchni cały koszyczek i nie wyobrażam sobie gotowania bez nich... I mogłabym tu wymienić wszystkie możliwe przyprawy, bez których nie potrafiłabym się obejśc :)
28 stycznia 2011 20:20 | ID: 396514
Sól, pieprzi uniwersalna to podstawa wszystkich moich dań, mam jeszcze inne oczywiście, ale te muszą być koniecznie
29 stycznia 2011 06:01 | ID: 396978
obowiazkowo- pieprz, sol, papryka słodka.
zioła - i suszone i swieze - oregano, tymianek, mieta, bazylia.
poza tym - ziele angielskie, lisc laurowy , papryka ostra, chilli, pomidory suszone w proszku, czosnek prazony.
a w zamrazalniku - lubczyk, nac selera, pietruszka.
29 stycznia 2011 08:21 | ID: 396995
jakiś czas temu wygrałam na familie pudełko przypra prymat i wszystkie do czegoś są niezbędne
29 stycznia 2011 10:11 | ID: 397077
ja nie wyobrażam sobie gotowania bez delicatu do mięs, papryki ostrej i łagodnej. no i soli oczywiście bo pieprzu nie lubię.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.