Ciasto: 250 g mąki
130 g zimnej margaryny lub masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie: 300g fileta z piersi indyczej
mała papryka czerwona
mała papryka żółta
mała marchewka
10 oliwek zielonych
5 oliwek czarnych
1 cebula pomidor
oliwa z oliwek
Sos jajeczno - serowy:
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki
400 ml serka śmietankowego naturalnego
50 g startego sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1,2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
sól,pieprz gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Linki do składników, które można kupić w bdsklep.pl
http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-tortowa-extra-typ-405,id-37926
http://www.bdsklep.pl/bakalland-900g-oliwki-zielone-drylowane,id-973
http://www.bdsklep.pl/goya-350ml-oliwki-czarne,id-134
http://www.bdsklep.pl/monini-500ml-delicato-extra-vergin-oliwa-z-oliwek,id-31879
http://www.bdsklep.pl/laciata-500ml-smietanka-30,id-2178
http://www.bdsklep.pl/kotanyi-750g-morski-skarb-sol-morska-z-camargue,id-33923
http://www.bdsklep.pl/prymat-50g-pieprz-czarny-mielony,id-2869
http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-galka-muszkatolowa-mielona,id-2845
http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-papryka-slodka,id-2831
1.Ciasto:Przesiać mąkę, dodać margarynę, jajko, żółtko, szczyptę
soli. Posiekać nożem, a gdy składniki się połączą, zagnieść kruche
ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30
minut do lodówki.
2.Formę (ja użyłam tortownicy) o średnicy 24 cm,
natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy,
wylepić dno i ścianki ciasta. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić
do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać około 15minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie: pierś z indyka pokroić w kostkę lub cienkie paski,
oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Papryki
opłukać,usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Marchewkę obrać pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w
grubsze plasterki.
4.Sos jajeczno- serowy: Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać
śmietankę kremówkę, serek naturalny, ser żółty i utrzeć na kremową
masę. Dodać natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, miętę i
przyprawić do smaku przyprawami.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z indyka, zalać sosem.
6.Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 35-40
minut, aż masa się zetnie.