-
1
usunięty użytkownik
2009-12-14 11:12:29
14 grudnia 2009 11:12 | ID: 91705
sprawdzam po kolei przepisy- nie wiem dlaczego strucla mi pęka na wierzchu...Może powinnam białkiem posmarować wcześniej. Ogólnie wychodzą dobre poza tym pęknięciem. Cukierniowe są niskazitelne....
-
2
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-12-14 20:31:39
14 grudnia 2009 20:31 | ID: 92205
Ala ty bidulo cukiernicza
robię makowiec od lat i raczej przez wszystkich jest pochłaniany jakieś jeszcze 6-7 lat temu robiłam sama mak ,czyli kupno maku zaparzanie mlekiem odcedzanie mielenie i ukręcanie z lukrem i bakaliami jednak odkąd pojawiły się "gotowce" używam maku tylko z Bakalandu
jeśli chodzi o makowca to ciasto drożdżowe zarobić czekac aż urośnie potem dzielimy takie ciasto na porcje ja zazwyczaj na 3 i ponownie taki pojedynczy placek zagniatam podsypując mąką i rozwałkowuję na długość blacy około 45 cm i szerokość jakieś 30 cm smaruję całą powierzchnię roztrzepanym białkiem (zostaje z ciasta drożdżowego) na to nakładam równomiernie około 1/3 maku z puszki bądź zrobionego samodzielnie i to ponownie smaruję białkiem zawijam delikatnie i równona brzegach łączę coby nic nie wyleciało wkładam do blaszki i czekam aż urośnie aha łączenie najlepiej jeśli jest pod spodem przed włożeniem do nagrzanego piekarnika smaruję po wierzchu białkiem wtedy ciacho po upieczeniu pięknie błyszczy a i zawsze pęka na wierzchu taka jego natura i uroda a sklepowe niech się schowają
gdy makowiec stygnie robię lukier z cukru pudru i cytryny i jak jeszcze ciepłe rozprowadzam taki gęsty po wierzchu on się rozpuszcza a ptem zastyga i normalnie zaraz pójdę zrobić tego makowca uwielbiam jeść je jeszcze ciepłe i pachnące migdałowo i pomarańczowo
Ala jeśli chcesz więcej informacji to pisz
-
3
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:05:00
15 grudnia 2009 11:05 | ID: 92386
Dzięki.
Ala ty bidulo cukiernicza- ha ha , to określenie idealnie do mnie pasuje.
Czy zawijany makowiec można zrobić na zwykłej blaszce, czy potrzeba blachy półokrągłej?
Mam już kupiony mak w puszce. Jeszcze poproszę przepis na idealne ciasto drożdżowe do tego.
-
4
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:15:40
15 grudnia 2009 11:15 | ID: 92393
AlicjaSz napisał 2009-12-14 11:03:05Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony? Chodzi mi o tradycyjny makowiec.
Życzysz sobie ćwiczenia praktyczne w profesjonalnej cukierni pod okiem fachowca? Pogadam z siostrą, jak zwiniesz pół tony makowców to nikt Ci nie dorówna
-
5
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:18:24
15 grudnia 2009 11:18 | ID: 92395
joasia napisał 2009-12-15 11:15:40Życzysz sobie ćwiczenia praktyczne w profesjonalnej cukierni pod okiem fachowca? Pogadam z siostrą, jak zwiniesz pół tony makowców to nikt Ci nie dorówna
Gdzie i o której mam być
-
6
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:20:09
15 grudnia 2009 11:20 | ID: 92398
Noc z 21 / 22 będzie chyba najlepsza...
-
7
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:22:26
15 grudnia 2009 11:22 | ID: 92400
joasia napisał 2009-12-15 11:20:09Noc z 21 / 22 będzie chyba najlepsza...
Najlepszejsza na świecie. To noc magicznych makowców
.
-
8
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:25:59
15 grudnia 2009 11:25 | ID: 92403
AlicjaSz napisał 2009-12-15 11:22:26Najlepszejsza na świecie. To noc magicznych makowców .
Zdanie rodem ze Stumilowego Lasu
-
9
usunięty użytkownik
2009-12-15 11:31:14
15 grudnia 2009 11:31 | ID: 92406
joasia napisał 2009-12-15 11:25:59Zdanie rodem ze Stumilowego Lasu
Ooo, no skoro tak mówisz, to tak jest
-
10
beata
Zarejestrowany: 15-04-2008 11:41 .
Posty: 461
2009-12-15 12:23:38
15 grudnia 2009 12:23 | ID: 92460
Odpowiedź na #9
OK A JAK CIASTO DROŻDŻOWE ZROBIĆ I JAKIE PROPORCJE ??????????????????????????????????????????????BO
JA TEŻ LAIKKKKKKKKKKKKKKKKKK KUCHENNYM JESTEMMMMMMMM
CZASAMI COŚ WYJDZIE A CZASAMI NAWET PIES TEGO NIE ZJE.....
DAJCIE TEN PRZEPIS NA CIASTOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
11
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-12-15 20:06:21
15 grudnia 2009 20:06 | ID: 92714
Podaję ciasto
Składniki:
1 kg mąki najlepszej takiej co ma nr powyżej 600
5 żółtek
250 g margaryny jeśli ktoś chce smacznejsze to tyleż samo masła dać zamiast margaryny
mleko
100 g drożdży albo kostka na 1 kg mąki
0,5 litra gotowanego mleka
10 dużych czubatych łyżek cukru
szczypta soli
Mąkę wsypać do miski (dużej) przesypując przez sito, jeśli ktoś ma robot który da radę zmiksować 1 kg mąki to do miski robota wsypać i przemieszać żeby mąka się hmmm "dotleniła"( ja taki mam Fenomen Zelmera Polecam go bardzo). Teraz wstawiamy drożdże aby urosły, do kubka wlewamy troszkę mleka ciełego wsypujemy pół łyżeczki cukru i rodrabniamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce. Robimy kogel-mogiel żółtka z 10 łyżkami cukru i szczyptą soli ukręcamy na biało i do mąki dodajemy. Gdy urosną drożdże dodajemy do mąki, wkrajamy w kawałkach margarynę/masło i wlewamy ciepłe mleko.A teraz najgorsza ręczna robota wyrabianie ciasta. Jest to ciężka robota i dużo od niej zależy, ręce po tym strasznie bolą (dlatego mam robota od jakichś 7 lat). Podczas wyrabiania można podsypywać mąki ale nie za dużo, ciasto ma odrywać się samo od ręki. Gdy uda nam się wyrobić ciasto wkładamy do miski przykrywamy ją ściereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ustawiamy. ja mam taki fajny piekarnik elektryczny, który ma opcję wyrastania ciasta drożdżowego więc skrqca mi to czas oczekiwania i to znacznie. Co dalej z ciastem po urośnięciu to już wiecie post wyżej.
Udanego pieczenia dziewczyny!
Dodam, że jest to przepis mojej mamy i babci, który ja od 15 lat wykorzystuję.
-
12
usunięty użytkownik
2009-12-16 11:26:32
16 grudnia 2009 11:26 | ID: 92985
Dzięki, że dzielisz się starymi, rodzinnymi recepturami. Nie każdy jest do tego zdolny. Pewnie ciasto będzie pyszne .
No i dzięki za cierpliwość.
-
13
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2009-12-16 14:07:39
16 grudnia 2009 14:07 | ID: 93123
Fajnie! Dzięki za przepis, również skorzystam. Ciasta drożdżowe robiłam ale makowce będą pierwszy raz!
Ale mam pytanko - Ile makowców z 1 kg mąki wyjdzie? Tzn. z tej proporcji!
-
14
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2009-12-16 14:08:36
16 grudnia 2009 14:08 | ID: 93125
A czy wystarczy puszka maku na tyle ciasta?
-
15
usunięty użytkownik
2009-12-16 14:10:03
16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93126
Stokrotka napisał 2009-12-16 14:08:36A czy wystarczy puszka maku na tyle ciasta?
No, też mnie to zastanawia. Moja puszka ma chyba 800g.
-
16
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2009-12-16 14:10:11
16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93127
Mogę ten przepis wykorzystać?
-
17
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-12-16 16:16:42
16 grudnia 2009 16:16 | ID: 93249
z 1 kg można zrobić takie chude 4 makowce albo 3 takie konkretne jeśli biorę puszkę to robię 3 makowce bo na 4 to maku jest za mało
przepis nawet należy wykorzystać
-
18
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2009-12-16 16:19:26
16 grudnia 2009 16:19 | ID: 93254
Odpowiedź na #17
jkm napisał 2009-12-16 16:16:42przepis nawet należy wykorzystać
A dziekuje serdecznie. To bedzie mój kolejny kulinarny debiut.
-
19
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-12-16 16:21:26
16 grudnia 2009 16:21 | ID: 93258
jeszcze dodam, że mak z puszki najlepiej na miskę wyciągnąć wymieszać porządnie i na wadze albo "na oko" podzielić za wczasu na 3 porcje
-
20
usunięty użytkownik
2009-12-16 16:24:18
16 grudnia 2009 16:24 | ID: 93266
Można je piec na zwykłej blaszce, czy muszą być półokrągłe? W papierze do pieczenia mają być?