Tak jak w temacie poszukuje przepisu na ciasto z kremem nie ukrywam ze tanie :) z podstawowych skladnikow co sie ma w domu ( jajka maka itp) jeszcze mam herbatniki i biszkopty budyn kisiel i galaretke :)
22 listopada 2012 16:21 | ID: 867290
Tak jak w temacie poszukuje przepisu na ciasto z kremem nie ukrywam ze tanie :) z podstawowych skladnikow co sie ma w domu ( jajka maka itp) jeszcze mam herbatniki i biszkopty budyn kisiel i galaretke :)
27 listopada 2012 12:10 | ID: 869513
Cytrynka na biszkopcie
BISZKOPT
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM CYTRYNOWY
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 cytryny
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 całe jajka
KREM ŚMIETANOWY
0,5 litra śmietany 30% najlepiej 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
Jak zrobić?
BISZKOPT:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i ubić aż się rozpuści następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie ubijając.
Piec ok. 30 minut w 180 st.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół na dwa blaty.
KREM CYTRYNOWY:
Przygotować garnek, w którym nie przywiera ;−)
Otrzeć skórkę z 1 cytryny i ze wszystkich wycisnąć sok (pilnować żeby pestki nie wpadły).
Sok z cytryn ze skórką, cukrem i 1 szklanka wody zagotować.
Jajka roztrzepać widelcem.
W pozostałej 1/2 szkl. wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Do gotującej się cytryny wlewać mąkę z jajami energicznie mieszając żeby nie zrobiły się "kluski". Gdyby się jednak zrobiły można je rozmiksować ;−)
Krem wystudzić bo na ciepłym spłynie nam śmietana.
KREM ŚMIETANOWY:
Żelatynę rozpuścić w bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody i mieć przestudzoną zanim skończymy ubijać śmietanę.
Śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier puder i śmietan−fixy i ubijać aż będzie sztywna.
Na końcu dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Żelatyna pomoże utrzymać śmietanę aby nie opadła. Jeśli wiem, że ciasto zostanie zjedzone tego samego dnia wtedy rezygnuję z żelatyny.
Trochę śmietany można odłożyć aby lekko posmarować wierzch górnego biszkoptu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
* połowa biszkoptu
* krem cytrynowy
* krem śmietanowy
* połowa biszkoptu
* krem śmietanowy lub lukier
Oryginalnie powinien być lukier na wierzchu ciasta ale mi zostało śmietany i stąd posmarowany nią wierzch i posypany kakao.
Dobrze aby przed podaniem ciasto przeleżało kilka godzin w lodówce (np. całą noc) aby kremy stężały i biszkopt nawilgł. Lepiej się kroi bo wówczas warstwy nie "jeżdżą".
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 30 min.
27 listopada 2012 12:18 | ID: 869518
w sobotę zrobiłam chyba najprostrze na świecie, na blaszce ułożyłam herbatniki, na to wyłożyłam połowę masy karpatkową, druga warstwa herbatników,masa i znów herbatniki.Na to polewa i gotowe.
27 listopada 2012 12:27 | ID: 869525
ja pieke zwykly biszkopt i przekladam jakims kremem, na to galaretka...
27 listopada 2012 15:07 | ID: 869624
jak masz budyń i galaretkę + 1/4 masła to masz masę do biszkopta.
Budyń bez cukru gotujesz na wodzie wedle przepisu do gorącego wsypujesz galaretkę i dodajesz masło. Dość energicznie mieszasz na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła i galaretki, jak ostygnie i zacznie tężeć przekładsz biszkopt.
27 listopada 2012 17:28 | ID: 869684
jak masz budyń i galaretkę + 1/4 masła to masz masę do biszkopta.
Budyń bez cukru gotujesz na wodzie wedle przepisu do gorącego wsypujesz galaretkę i dodajesz masło. Dość energicznie mieszasz na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła i galaretki, jak ostygnie i zacznie tężeć przekładsz biszkopt.
Podoba mi się ta masa Na pewno ją przy najbliższej okazji wypróbuję
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.