Składniki
60 dag mąki
40 dag tłustego sera twarogowego
12 dag margaryny
15 dag cukru
2 dag drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
4 jajka
3 łyżki mleka
1 torebka cukru waniliowego (1.6 dag)
sól
3/4 szklanki konfitur lub dżemu
0.5 kg smalcu do smażenia
1 szklanka cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zemleć. Pozostałą mąkę połączyć z posiekaną margaryną, śmietaną, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować z niego kulki, do środka każdej kłaść po łyżeczce konfitur. Pączki odłożyć do wyrośnięcia. W naczyniu o dużej średnicy roztopić tłuszcz. Wrzucać pączki na wrzący tłuszcz. Smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru
[wymoderowano]