Dziewczyny, podpowiedzcie, bo nie mam doświadczenia a chcę kupić raz, a dobrze :)
31 października 2011 08:31 | ID: 671565
silikon! :)
nie ma potrzeby smarowania dodatkowo masłem, czy olejem.
Idealnie wychodza, tylko trzeba pamietac, aby chwile ostygły :)
31 października 2011 08:34 | ID: 671566
ja mam blachę ale przeważnie robie w papierkowych foremkach i na zwyklej bleszy
31 października 2011 08:39 | ID: 671568
Jak to blacha? Jedna blaszka na wiele babeczek? Ja też się zastanawiałam nad sylikonami i chętnie poczytam opinie na ich temat - pojedyncze, czy jedna na wiele...?
Szukałam swojego czasu pojedynczych normalnych metalowych foremek do muffinek bo potrzebowałam jedynie, by one trzymały kształt papierowym formom... Nie mogłam dopasować papierków do blaszek i się poddałam a niestety same papierki nie trzymają kształtu i robią się zamiast babeczek - placuszki
31 października 2011 08:46 | ID: 671576
ja mam blachę ale przeważnie robie w papierkowych foremkach i na zwyklej bleszy
Chyba zależy od ciasta. Moje było ciężkie i porozjeżdżały mi się a papierki niezłe - fackelmanna
31 października 2011 08:46 | ID: 671577
Mam silikonowe, super sprawa!! Polecam!
31 października 2011 08:48 | ID: 671578
Mam silikonowe, super sprawa!! Polecam!
Sam sylikon i co? Smarujesz tłuszczem i sypiesz czymś, dodatkowo stosujesz papierki czy po prostu wychodzą same i nie przywierają?
31 października 2011 08:48 | ID: 671579
ja mam silikonowe foremki pojedyńcze i takie w fromie zestawu na 6 mufinek i 9 innych nie uzywam bo jet problem z odrywaniem od papierku ciasteczka
warto zainwestować ja niektóre silikonowe formy używam od ponad 10 lat i jestem z nich bardzo zadowolona
takie kupiłam kiedyś w rossmanie na promocji za 12 foremek chyba 12 czy 15 zł zapłaciłam ale to tylko raz tak było i chyba jakieś 2 lata temu
31 października 2011 08:49 | ID: 671581
w silikon tylko wlewasz i już niczym nie smarujesz ciacho pięknie odchodzi
31 października 2011 08:50 | ID: 671582
ja mam blachę ale przeważnie robie w papierkowych foremkach i na zwyklej bleszy
Chyba zależy od ciasta. Moje było ciężkie i porozjeżdżały mi się a papierki niezłe - fackelmanna
Kochana, niekoniecznie. Kiepskiej jakosci foremki. Ja raz kupiłam jakies tansze i tez miałam placki. Kupiłam lepsze i było ok.
Mam tez pojedyncze silikonowe i blaszke silikonowa. Z obu jestem mega zadowolona. I nie ma potrzeby smarowac ich tłuszczem, ani niczym.
Fackelmann foremki na akurat kiepskie.
Ale ciezko trafic z papierowymi. dlatego wtedy dobrze sprawdza sie blaszka.
31 października 2011 08:54 | ID: 671585
Mam silikonową na duże muffiny, spód w róże, piękne efekt jest:) Ne trzeba smarować formy.
Klasyczna blacha jest też ok, można przecież wytrawne muffiny piec, a w papilotkach równie ładnie wychodzą z formy:) Uważam że taka jest praktyczniejsza:)
O właśnie muszę jakies przepisy na muffiny wrzucić do familie:)
31 października 2011 08:56 | ID: 671587
ja mam blachę ale przeważnie robie w papierkowych foremkach i na zwyklej bleszy
Chyba zależy od ciasta. Moje było ciężkie i porozjeżdżały mi się a papierki niezłe - fackelmanna
Kochana, niekoniecznie. Kiepskiej jakosci foremki. Ja raz kupiłam jakies tansze i tez miałam placki. Kupiłam lepsze i było ok.
Mam tez pojedyncze silikonowe i blaszke silikonowa. Z obu jestem mega zadowolona. I nie ma potrzeby smarowac ich tłuszczem, ani niczym.
Fackelmann foremki na akurat kiepskie.
Ale ciezko trafic z papierowymi. dlatego wtedy dobrze sprawdza sie blaszka.
Super wątek! Takie jak Asi z rossmana widziałam w tesco i dziś przy okazji zakupów je kupię. W końcu będę mogła upiec moje babeczki z fajnego przepisu - kawowe, dwukolorowe - mniam! Pochwalę się zdjęciem jak już je zrobię ;) Może i przepisem też ;)
Dzięki dziewczyny!
31 października 2011 09:31 | ID: 671606
Wlasnie ja tez zastanawialam sie nad zkaupem form do Muffinek z silikonu i dzieki opiniom,wiem ze taki zakup bedzie najlepszy:D
31 października 2011 10:59 | ID: 671666
Mam silikonową na duże muffiny, spód w róże, piękne efekt jest:) Ne trzeba smarować formy.
Piękne są te róże.Gdzie je kupiłaś i za ile???
31 października 2011 15:03 | ID: 671761
Mam blachę i używam do tego papierowych foremek...nie ma problemu z wychodzeniem:)
31 października 2011 19:58 | ID: 671905
A ja blache wyrzucilam. Uzywam tych pojedynczych silikonowych foremek co jkm pokazuje. Kupowalam chyba w tchibo. Nie ma problemu z myciem, nie zajmuja duzo miejsca. Nie musze ich niczym smarowac. Wkladam papilotke, wlewacm ciasto i pieke. Wytrawne peke czasami bez papilotki.
W tchibo bywaja tez czasami takie roze.
31 października 2011 20:11 | ID: 671919
Jestem za formami do pieczenia z silikonu.
1 listopada 2011 14:42 | ID: 672363
Kupilam papierowe foremki niedawno i mam zamiar zrobic cupcakes... Troche mnie przerazilyscie tym, ze mi sie ciasto rozwali/rozplynie/ucieknie Ale zobaczymy. Jakby co, pobiegne po silikonowe
1 listopada 2011 18:45 | ID: 672431
Mam silikonową na duże muffiny, spód w róże, piękne efekt jest:) Ne trzeba smarować formy.
Piękne są te róże.Gdzie je kupiłaś i za ile???
W sieci DUKA, poprosiłam męża o kasę na urodziny i poszlam tam kupić kilka foremek. Cena... w granicach 35 po rabacie:)
2 listopada 2011 13:38 | ID: 672973
Rzeczywiście, cudowne te róże! Ja w domu posiadam silikonowe foremki takie jak na zdjęciu. Mam też silikonową matę i formę na babeczki i sprawują się super. Mam też blachę, ale właściwie już niej nie korzystam. Te kolorowe formy zamawiłam przez internet ze Stylowej Zastawy, siostra chciała takie same i znlazła na allegro - kupiła i są fatalne! Przywierają, babeczki nie chcą odłazić, tragedia -_- Tak w ogóle, podobne, ale inne wzory widziałam ostatnio we Flo. Przez ten temat, aż mi się zachciało zrobić babeczki :D
2 listopada 2011 15:00 | ID: 673034
No dobra, więc kupuję silikonowe :) Dzięki dziewczyny, jesteście niezawodne :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.