-
1
usunięty użytkownik
2011-04-11 17:39:08
11 kwietnia 2011 17:39 | ID: 485864
Jaja faszerowane tuńczykiem.( zółtko, tuńczyk w lekkim sosie.)
Jaja faszerowane z szynką (żółtko , szyneczka, szczypiorek)
-
2
usunięty użytkownik
2011-04-11 17:41:52
11 kwietnia 2011 17:41 | ID: 485867
Martom4 (2011-04-11 17:39:08)
Jaja faszerowane tuńczykiem.( zółtko, tuńczyk w lekkim sosie.)
Jaja faszerowane z szynką (żółtko , szyneczka, szczypiorek)
Rozumiem, że po ugotowaniu i wystudzeniu przekrajasz jajka na pół, wyciągasz z nich żółtka i łączysz z tuńczykiem lub szynką i szczypiorkiem. Bardzo drobno to trzeba zmielić? Czy wystarczy zetrzeć na drobnej tarce.
-
3
usunięty użytkownik
2011-04-11 17:45:38
11 kwietnia 2011 17:45 | ID: 485869
Mama Tymka (2011-04-11 17:41:52)
Martom4 (2011-04-11 17:39:08)
Jaja faszerowane tuńczykiem.( zółtko, tuńczyk w lekkim sosie.)
Jaja faszerowane z szynką (żółtko , szyneczka, szczypiorek)
Rozumiem, że po ugotowaniu i wystudzeniu przekrajasz jajka na pół, wyciągasz z nich żółtka i łączysz z tuńczykiem lub szynką i szczypiorkiem. Bardzo drobno to trzeba zmielić? Czy wystarczy zetrzeć na drobnej tarce.
Dokładnie. Żółtka na tarce, szykne w drobną kosteczkę, szczypiorek też drobno. Mieszam trochę majonezu z jogurtem naturalnym i dodaje do żółtek, szynki lub tuńczyka, szczypiorek i daje tylko tyle, żeby wszystko się trzymało:) Szybko sie robi, a smakuje rewelacyjnie. Mojha siostra do tuńczyka dodaje chrzanu. Też super smekuje.
Ostatnio edytowany: 11-04-2011 17:46, przez: Martom4
-
4
kingurcia
Zarejestrowany: 07-12-2010 11:29 .
Posty: 4294
2011-04-11 17:48:31
11 kwietnia 2011 17:48 | ID: 485871
Jajka faszerowane łososiem lub pieczarkami.
-
5
usunięty użytkownik
2011-04-11 17:51:04
11 kwietnia 2011 17:51 | ID: 485872
kingurcia (2011-04-11 17:48:31)
Jajka faszerowane łososiem lub pieczarkami.
Łosoś wędzony rozumiem. A pieczarki jak? Mogą być inne grzybki?
-
6
usunięty użytkownik
2011-04-11 17:54:27
11 kwietnia 2011 17:54 | ID: 485873
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
-
7
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2011-04-11 18:03:52
11 kwietnia 2011 18:03 | ID: 485879
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
Szczerze to mi najlepiej smakują na świeżo lub na drugi dzień późiej już tracą to coś ;)
-
8
usunięty użytkownik
2011-04-11 18:35:52
11 kwietnia 2011 18:35 | ID: 485909
czerwona panienka (2011-04-11 18:03:52)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
Szczerze to mi najlepiej smakują na świeżo lub na drugi dzień późiej już tracą to coś ;)
Jakoś nie widzi mi się robienie ich w niedzielę rano.
-
9
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2011-04-11 18:36:42
11 kwietnia 2011 18:36 | ID: 485910
Mama Tymka (2011-04-11 18:35:52)
czerwona panienka (2011-04-11 18:03:52)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
Szczerze to mi najlepiej smakują na świeżo lub na drugi dzień późiej już tracą to coś ;)
Jakoś nie widzi mi się robienie ich w niedzielę rano.
Zrób w sobotę ;) będą dobre na pewno
-
10
usunięty użytkownik
2011-04-11 18:41:14
11 kwietnia 2011 18:41 | ID: 485918
czerwona panienka (2011-04-11 18:36:42)
Mama Tymka (2011-04-11 18:35:52)
czerwona panienka (2011-04-11 18:03:52)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
Szczerze to mi najlepiej smakują na świeżo lub na drugi dzień późiej już tracą to coś ;)
Jakoś nie widzi mi się robienie ich w niedzielę rano.
Zrób w sobotę ;) będą dobre na pewno
Tak własnie planowałam - i to tylko 8 połowek :))) Na 2 osoby starczy.
-
11
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2011-04-11 18:42:55
11 kwietnia 2011 18:42 | ID: 485920
Mama Tymka (2011-04-11 18:41:14)
czerwona panienka (2011-04-11 18:36:42)
Mama Tymka (2011-04-11 18:35:52)
czerwona panienka (2011-04-11 18:03:52)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
Szczerze to mi najlepiej smakują na świeżo lub na drugi dzień późiej już tracą to coś ;)
Jakoś nie widzi mi się robienie ich w niedzielę rano.
Zrób w sobotę ;) będą dobre na pewno
Tak własnie planowałam - i to tylko 8 połowek :))) Na 2 osoby starczy.
No pewnie. My ogólnie mamy manię robienia dużej ilości jedzenia i potem jemy tydzień po świętach to samo lub co gorsza wyrzucamy zepsute jedzenie
-
12
usunięty użytkownik
2011-04-11 18:53:10
11 kwietnia 2011 18:53 | ID: 485932
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
...to zależy Kasiu, od jakich kurek będziesz miała te jajka...
od jednorocznych, to i od niedzieli palmowej wytrzymają......
ja tam lubię wszystko wcześniej przygotować, bo rano w niedzielę trzeba iść na mszę, a goście głodni będą ?
-
13
usunięty użytkownik
2011-04-11 19:07:32
11 kwietnia 2011 19:07 | ID: 485943
Krystyna83 (2011-04-11 18:53:10)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
...to zależy Kasiu, od jakich kurek będziesz miała te jajka...
od jednorocznych, to i od niedzieli palmowej wytrzymają......
ja tam lubię wszystko wcześniej przygotować, bo rano w niedzielę trzeba iść na mszę, a goście głodni będą ?
Nie no - az tak wcześnie to nie mam zamiaru ich robić. Zastanawiałam się tylko czy można wieczorem przed czy trzeba na bieżąco.
-
14
usunięty użytkownik
2011-04-11 19:10:08
11 kwietnia 2011 19:10 | ID: 485948
A ja robię takie najprostsze jajeczka faszerowane:
gotowane jajka kroje na pół, wyjmuję żółtka, które drobniutko siekam. Do tych żółteczek dodaję posiekaną szynkę, świży ogórek, rzodkiwekę, szczypiorek i odrobinę majonezu oraz sól i piprze do smaku. No i wkładam tak przygotowaną masę z powrotem do białek.
-
15
usunięty użytkownik
2011-04-11 19:13:08
11 kwietnia 2011 19:13 | ID: 485951
Mama Tymka (2011-04-11 19:07:32)
Krystyna83 (2011-04-11 18:53:10)
Mama Tymka (2011-04-11 17:54:27)
Jeszcze jedno mi powiedzcie - czy te jajka mogę zrobić wcześniej? I jak dużo wczesniej by wytrzymały.
...to zależy Kasiu, od jakich kurek będziesz miała te jajka...
od jednorocznych, to i od niedzieli palmowej wytrzymają......
ja tam lubię wszystko wcześniej przygotować, bo rano w niedzielę trzeba iść na mszę, a goście głodni będą ?
Nie no - az tak wcześnie to nie mam zamiaru ich robić. Zastanawiałam się tylko czy można wieczorem przed czy trzeba na bieżąco.
...o, podpowiedziałaś Kasiu...czy ja sama muszę przygotowywać te jajka...wcześniej ugotuję, zrobię farsz i każdy gość dostanie po jajeczku na talerz i farszu nałoży sobie, posypie rzeżuszką, poleje sosikiem i jedno danie będę miała z głowy...
i będzie na bieżąco, zdrowo i świeżutko...
-
16
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2011-04-11 19:28:05
11 kwietnia 2011 19:28 | ID: 485964
Mama Julki (2011-04-11 19:10:08)
A ja robię takie najprostsze jajeczka faszerowane:
gotowane jajka kroje na pół, wyjmuję żółtka, które drobniutko siekam. Do tych żółteczek dodaję posiekaną szynkę, świży ogórek, rzodkiwekę, szczypiorek i odrobinę majonezu oraz sól i piprze do smaku. No i wkładam tak przygotowaną masę z powrotem do białek.
Ja robię tak jak Ola tylko dodaję jeszcze paprykę, pietruszkę, a na wierzch kładę posiekaną rzeżuchę
-
17
Wxxx
Zarejestrowany: 17-12-2009 21:50 .
Posty: 9899
2011-04-11 19:44:37
11 kwietnia 2011 19:44 | ID: 485988
A ja żółtka rozgniatam z makrelą w sosie pomidorowym i tym jajka faszeruję. Bardzo dobre !!! Polecam!
-
18
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2011-04-11 19:48:29
11 kwietnia 2011 19:48 | ID: 485995
A ja standardowo z szynką i szczypiorkiem ale jak czytam te Wasze pomysły to chyba zaszaleję w tym roku z rodzajami farszu.
-
19
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2011-04-11 19:50:45
11 kwietnia 2011 19:50 | ID: 485997
smaczne też są z wędzoną makrelą . Rozgniatam żółtko z makrelą , dodaję szczypiorek lum koperek , odrobinę majonezu , sól i pieprz do smaku ...
-
20
usunięty użytkownik
2011-04-11 19:51:57
11 kwietnia 2011 19:51 | ID: 486002
Wxxx (2011-04-11 19:44:37)
A ja żółtka rozgniatam z makrelą w sosie pomidorowym i tym jajka faszeruję. Bardzo dobre !!! Polecam!
...Ewo, nie próbowałam jeszcze takiego farszu, ale zapewne zrobię...może nie na święta, ale obojętnie kiedy, o może w piątek na śniadanko...
lubię żółtka z jajek, prawie wszystkie rybki, ale szczególnie makrelkę, nie wspomnę o pomidorkach w każdej postaci...taka mieszanka garmażeryjna będzie super...