Dostałam dosyć sporą ilość orzechów włoskich. Oczywiście wszystkich nie zjemy, macie jakieś fajne pomysły/przepisy na ich wykorzystanie?
16 grudnia 2010 14:36 | ID: 355549
Ja robie fajny placek z masa orzechową.
Na spód - blat biszkoptowy. Na biszkopt krem karpatka, na krem herbatniki maczane w wódce (tylko chwilke bo szybko piją płyny), na herbarniki masa orzechowa.
Masa orzechowa:
- litr orzechów (zmielić),
- w garnku rozpuścić kostkę palny ze szklanką cukru,
- do powstałego płynu wrzucamy orzechy i mieszmy,
- dodajemy 8 łyżek mleka,
- gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszjać aby sie nie przypaliło (trzeba uważać).
Gorącą masę wykładmy na herbatniki i rozsmarowujemy (trzeba uważać bo masa naprawdę gorąca!).
Na masie robimy esy-floresy z polewy czekoladowej.
Taką masę orzechową wykorzystuje też do kruchych babeczek (super są!)
16 grudnia 2010 14:38 | ID: 355553
Mniam, aż wzięła mnie chęć na to ciasto, jutro je zrobię;)
16 grudnia 2010 14:43 | ID: 355562
Tylko zrób z normalnym kremem karpatkowym, bo błyskawiczny się nie umywa
16 grudnia 2010 14:43 | ID: 355564
Oki, nic co błyskawicznego niestety nie jest dobre;)
16 grudnia 2010 14:47 | ID: 355569
Oki, nic co błyskawicznego niestety nie jest dobre;)
Zgadzam się, choć czasami bardzo by nam to życie ułatwiło
16 grudnia 2010 14:49 | ID: 355571
Zobacz jeszcze na nasz familijny blog kulinarny. Wydaje mi się że znajdziesz tam przepisy w których użyto orzechów. Ostatnio brałam z tamtąd przepis na sałatkę do której potrzebne są też orzechy.
22 grudnia 2010 14:48 | ID: 360416
Ja orzechy mam już pomielone i jutro będę robiła masę orzechową do kruchych babeczek. Mąż pomógł mi je zmielić i był zdziwiony że tak ciężko idzie (zawsze sama to robiłam ).
Sałatkę z orzechami też będę robiła, jutro przygotuje składniki a w piątek dodam majonez.
22 grudnia 2010 14:51 | ID: 360419
Oprócz sałatki polecam ciasto bananowe - ta też wchodzą orzech. A ciasto jest banalnie łatwe, tanie i rewelacyjnie pyszne.
22 grudnia 2010 14:56 | ID: 360423
A przepis możesz podać, czy jest na blogu kulinarnym?
22 grudnia 2010 14:59 | ID: 360427
Zaraz zerknę...nie ma ale jest jeszcze jedna sałatka
A przepis na ciasto zaraz dodam.
22 grudnia 2010 15:05 | ID: 360432
CIASTO BANANOWE
Składniki:
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 jajka
3 banany (bardzo dojrzałe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki rodzynek (mogą być też posiekane morele, śliwki i żurawina - około pół szklaniki takich dodatków suszonych)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Foremkę keksówkę wysmarować odrobiną masła i opruszyć kaszą manną.
Połączyć cukier z olejem, dodać jajka. ubijać około 1 minuty. Zmieszać mąkę z proszkiem i sodą i połowę dodać do miksera. Ubijać 1 minutę. Dodać banany (w kawałkach) i resztę mąki. Całość wyrabiać 3 miniuty. Dodać orzechy i szuszone owoce i wymieszać. Przelać do keksówki.
Piec około 90 minut. Ciasto powinno być bardzo ciemne na wierzchu i powinno pęknąć.
22 grudnia 2010 15:09 | ID: 360437
O ciekawy przepis na to ciasto bananowe, ale zrobię je potem by nie pęknąć od tych słodkości na święta i chcrzest;)
22 grudnia 2010 18:12 | ID: 360527
Dzięki Kasiu! Zrobie je na nowy rok, będzie coś nowego do schrupania:)
22 grudnia 2010 23:54 | ID: 360955
Ja proponuje :
Jabłecznik włoski
5-6 dużych jabłek
1 szkl cukru
1 łyżka miodu
3 jaja
2 szkl mąki pszennej
½ szkl posiekanych drobno orzechów włoskich
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do piecznia
1 łyżeczka sody
aromat rumowy
Obrane jabłka pokroić w grubsza kostkę, wymieszać z cukrem i miodem, odstawić na ok.1 godz.
Następnie dodać żółtka, aromat, posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z sodą í proszkiem do pieczenia. Zamieszać dokładnie, a potem dodać pianę ubitą z białek i wtedy delikatnie wymieszać. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy. Piec ok. 1 godziny.
23 grudnia 2010 07:46 | ID: 360978
Aniu - ciekawy przepis
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.