25 lipca w Biskupcu Pomorskim odbyło się VII Święto Gęsi (organizowane było ze środków z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego). Główną jego ideą jest promocja mięsa gęsiego, które w Polsce jest niestety niedoceniane i niejako zapomniane...
Tymczasem, potrawy z mięsa gęsiego były podstawą kuchni staropolskiej, przez stulecia królowały na regionalnych stołach. Chów gęsi w Polsce ma długoletnie tradycje sięgające XVII wieku. Jeszcze w ubiegłym stuleciu gęsi były powszechnie hodowane w polskich gospodarstwach przydomowych. W kuchni staropolskiej królowały potrawy z gęsi i były nieodłącznym atrybutem świątecznych stołów i biesiad. Słynne wędzone półgęski, pasztety z gęsi, gęś pieczona z dodatkiem modrej kapusty weszły na stałe do kanonów staropolskiej kuchni.
Aby zdobyć jedną z nich, wystarczy do 12 sierpnia 2010 do godziny 13:00 napisać w tym wątku odpowiedź na pytanie:
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa z gęsiny i dlaczego?
UWAGA! Aby otrzymać książkę w rubryce "Moje dane" na Familie.pl trzeba mieć wpisany swój aktualny adres!
Jeśli zgłosi się więcej osób niż mamy książek, redakcja Familie.pl wybierze 10 osób, które otrzymają książki.
Zapraszamy :-)