27 maja 2009 23:31 | ID: 26204
28 maja 2009 08:28 | ID: 26213
28 maja 2009 10:01 | ID: 26231
28 maja 2009 10:58 | ID: 26251
jaką "specjalną " patelnię trzeba mieć?
28 maja 2009 11:05 | ID: 26254
28 maja 2009 11:12 | ID: 26257
28 maja 2009 11:19 | ID: 26259
28 maja 2009 12:01 | ID: 26270
28 maja 2009 13:37 | ID: 26310
1 czerwca 2009 10:04 | ID: 26973
który przepis jest "na bank"?
1 czerwca 2009 10:22 | ID: 26985
10 czerwca 2009 00:34 | ID: 29214
10 czerwca 2009 03:29 | ID: 29217
10 czerwca 2009 09:53 | ID: 29241
Podzielę sie z Wami przepisem na orzeszki, mam go od lat warto spróbować...
Ciasto: 1 kg mąki tortowej, 1 łyżka smalcu, 4 żółtka, 1 i 1/2 kost. margaryny zwykłej, 1 szklanka śmietany 18 %, 4 łyżki cukru, 6 łyżek octu, 1 łyżka sody. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Nakładać i formowac do foremek, piec na złoty kolor.
Masa: 1i 1/2 masło, 1 szkl. cukru pudru, 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych, lub drobno posiekanych, kakao od koloru (raczej nie załować) zapach arakowy. Ja daje alkohol 1 łyżkę spirytusu lub 2 łyż. rumu - lepiej smakują.
Mase nakładać w orzeszki i składać, posypać cukrem puder. Z tej porcji wychodzi grubo ponad 100 szt.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.