12
aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070
2010-05-30 00:12:41
A tu przepis z Adama na Jesiotra w borowikach:
Składniki:
700 g fileta z jesiotra
50 g suszonych borowików w plastrach
200 g borowików mrożonych
100 ml oliwy
1 szalotka
2 posiekane ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 jajko roztrzepane
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jesiotra obsmaż tylko od strony skóry i przypraw. Suszone borowiki zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Wodę od grzybów zlej przez sito, aby zebrać ewentualny piasek. Plasterki grzybów wypłucz w bieżącej wodzie. Powierzchnię jesiotra posmaruj roztrzepanym jajkiem i przyklej do niej plastry borowika, na kształt łuski. Wodę w której moczyły się grzyby odparuj by uzyskać esencję o smaku grzybowym. Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone borowiki podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem do duszonych borowików dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzyby ułóż rybę.
Sprzęt: patelnia, deska, nóż 21cm, rondelek, sitko, miski 0,5 l 2 szt, pędzelek, łyżki stołowe, łopatka, talerz
© Adam Chrząstowski