gości czasem w waszych menu? Podajcie swoje sprawdzone nadzienia do niej . Od niego w końcu zależy szybkośc pochłaniania :-) Ważne są przyprawy i s
16 lutego 2010 09:31 | ID: 142334
16 lutego 2010 09:37 | ID: 142338
16 lutego 2010 09:40 | ID: 142339
moze Asia (jkm) jak się obudzi to coś podpowie:)
16 lutego 2010 09:41 | ID: 142340
Asia wie wszystko.
16 lutego 2010 09:44 | ID: 142344
16 lutego 2010 09:44 | ID: 142345
16 lutego 2010 09:44 | ID: 142346
16 lutego 2010 09:45 | ID: 142347
16 lutego 2010 09:46 | ID: 142349
16 lutego 2010 09:50 | ID: 142354
Właśnie zobaczyłam, że placki na tortille robi się bardzo łatwo i z prostych składników. To dlaczego w sklepie są takie drogie?
20 dag mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka smalcu 1/4 l wody Lub: 20 dag mąki pszennej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1/4 l wody
16 lutego 2010 09:51 | ID: 142356
16 lutego 2010 09:53 | ID: 142358
16 lutego 2010 09:56 | ID: 142363
Właśnie czytam przepisy na farsz.
Tortilla ala Mack Donald
podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula fix do dan meksykańskich 2 lub 3 ząbki czosnku(lub według upodobania) odrobina pieprzu i soli
Filety pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Dodać pokrojone w kostkę paprykę i cebulę.Po kilku minutach dodać pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do miękkości .Na koniec dodajemy kukurydzę i ok. pół paczki przyprawy do dań meksykańskich oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku .Dusimy jeszcze chwilkę.Farsz nakładamy na podgrzane placki tortilli i zawijamy w rulonik.Ja końcówkę rulonika zawijałam w folię aluminiową żeby wygodnie się jadło i farsz nie wypływał i wystającą część polewałam keczupem meksykańskim i odrobinka sosu czosnkowego.
16 lutego 2010 09:57 | ID: 142364
16 lutego 2010 09:57 | ID: 142365
Tortilla z mięsem i fasolą
1 opakowanie Tortilli z mięsem i fasolą Kamis 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 1/2 puszki fasoli czerwonej 2 łyżki oleju 100 ml (2/5 szkl.) wody 4 szt. placków pszennych tortilla
Sposób przyrządzania: Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj dokładnie wymieszaną ze 100 ml wody zawartość opakowania. Smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj przepłukaną zimną wodą i osączoną na sitku fasolę i wszystko razem podsmażaj przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Tortillę zawiń w folie aluminiową i zagrzej w ciepłym piekarniku przez około 2 minuty (lub w kuchence mikrofalowej przez około 15 sekund - nie zawijaj wówczas w folię). Farsz nałóż na środek ciepłej tortilli. Złóż brzegi do środka tak by powstała prostokątna paczuszka. Burrito umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez około 15 minut.
16 lutego 2010 09:58 | ID: 142367
16 lutego 2010 09:59 | ID: 142369
Tortille ze szpinakowym nadzieniem..
3 gotowe placki tortilla, 500g swiezego szpinaku, 150g pieczarek, 100g zóltego sera, 150 ml jogutru naturalnego, 3 ugotowane na twardo jaja, ok 50 g masla krowiego, 3 zabki czosnku, sol, pieprz, galka muszkatolowa, maggie lub vegeta, kilka galazek natki pietruszki, 1 duzy,, slodki pomidor.
Szpinak umyc, osuszyc i odkrajac ogonki od lisci, po czym drobno poszatkwac. Pieczarki obrac ze skóry i pokroic na drobne paski. Maly kawalek zoltego sera odciac od reszty sera i starkowac, uzyjemy go na koniec przygotowywania tortilli. Pozostaly, wiekszy kawalek sera zóltego, kroimu na kosteczke. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroic w kosteczke. Jaja ugotowac na twardo, po schlodzeniu obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Natke pietruszki pokroic na drobno. Czosnek przecisnac przez praske, lub pokroic na bardzo drobna kosteczke. Pieczaki podsmazyc na polowie masla. Smazyc jakis czas, az odparuja wode, sprobowac, gdy sa juz lekko miekkie, lekko opruszyc sola i pieprzem, wymieszac, zdjac z pieca i przelozyc do miski. Patelnie, w ktorej smazyly sie pieczarki, wycieramy do sucha recznikiem papierowym i kladziemy reszte masla. Na maslo wrzucamy czosnek i podsmazamy chwilke, az pusci aromat. Wrzucamy szpinak i czekamy az odparuje. Gdy juz sie zetnie, dodajemy sol, pieprz i galke muszk., mieszamy, po czym dodajemy jogurt naturalny. Gdy juz sie ''zagotuje'' na naszej patelce, dodajemy pokrojone jaja, usmazone pieczarki i kosteczki sera zaoltego. Farsz jest gotowy, gdy ser sie lekko rozpusci, wtedy probujemy do smaku i doprawiamy, wg uznania, np. maggie lub vegeta (ja dodalam maggie). Farsz dzielimy na oko na 3 czesci. Przygotowujemy 3 placki tortilla i rozsmarowujemy na nich farsz, skrecamy w rulonik i wkladamy do formy do pieczenia (ja nie natluszczalam formy i nigdzie mi nie przystalo), rogrzewamy piekarnik do ok 220 stopni. Na ulozone w formie tortille posypojemy pokrojone w kosteczki pomidory, poszatkowana natke pietruszki i posypujemy startym, zoltym,serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Smacznego :D
16 lutego 2010 10:00 | ID: 142372
16 lutego 2010 10:02 | ID: 142374
16 lutego 2010 10:04 | ID: 142377
-9 łyżek jogurtu (ja daję grecki, mniej przesiąka ciasto)
-3 łyżki majonezu
-kropla octu winnego ( ja nie daję)
-1 ząbek czosnku (ja daje ze 3)
-1g soli
-2-3 łyżki sosu chilli
Uwielbiam ten sos.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.