jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222 IP:
2010-01-20 19:50:10
TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
Mały tort duży tort
5 jajek 7 jajek
0,75 szklanki cukru 187 ml 280 ml
0,75 szklanki mąki pszennej 187ml 280 ml
1,5 łyżki kakao 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
Biała masa śmietankowa:
0,5 litra śmietany 36% schłodzonej mocno w lodówce
30 dag białej czekolady
Kakaowa masa śmietankowa:
0,5 litra śmietany 36% schłodzonej mocno w lodówce
10 dag mlecznej czekolady
20 dag gorzkiej czekolady
Ponadto:
0,75 szklanki mleka (187 ml)
Do dekoracji:
orzechy laskowe w czekoladzie
Żeby biszkopt się udał ważne jest ubicie białek - same białka należy ubić na sztywną pianę, później dodać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i gładka (nie będzie w niej "czuć" kryształków cukru) potem należy dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy troszeczkę swoją objętość, późnej dodać mąkę, proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika - to też jest ważne. Co do kremu - śmietana powinna być schłodzona, należy ją ubijać na pewno na dużych obrotach i tak długo, aż uzyska się odpowiednią - gęstą - konsystencję.
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.
Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka (93 ml). Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem (94 ml). Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany z lodówki ubić i wymieszać z rozpuszczonymi zimnymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany z lodówki ubić i wymieszać z rozpuszczonymi zimnymi kakaowymi czekoladami.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę śmietankową. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.