To danie jadł chyba każdy.
Mam pytanie. Co oprócz smażonej kiełbski i mięsa mozna dodać, aby fasolka była smaczniejsza? Czy dajecie przecier pomidorowy? A może jakieś przyprawy?
Ja się wzięłam za gotowanie i czekam na Wasze sugestie:)
2 lipca 2014 18:58 | ID: 1126684
Witaj,
ja dodaję przecier pomidorowy, ale tak by dodać trochę smaku i koloru, cebulkę lekko zrumienioną, listek laurowy, ziele angielskie.
Kiedyś miałam straszną ochotę by zrobić na szybko (a nie miałam namoczonej fasoli), więc przegotowałam lekko białą z puszki i soję z puszki. Wyszła obłędna :)
Smacznego! :)
2 lipca 2014 19:07 | ID: 1126688
Witaj,
ja dodaję przecier pomidorowy, ale tak by dodać trochę smaku i koloru, cebulkę lekko zrumienioną, listek laurowy, ziele angielskie.
Kiedyś miałam straszną ochotę by zrobić na szybko (a nie miałam namoczonej fasoli), więc przegotowałam lekko białą z puszki i soję z puszki. Wyszła obłędna :)
Smacznego! :)
Takiej nie jadłam, muszę nastęnym razem zrobić:) dzięki za podpowiedź:)
2 lipca 2014 19:32 | ID: 1126694
Witaj,
ja dodaję przecier pomidorowy, ale tak by dodać trochę smaku i koloru, cebulkę lekko zrumienioną, listek laurowy, ziele angielskie.
Kiedyś miałam straszną ochotę by zrobić na szybko (a nie miałam namoczonej fasoli), więc przegotowałam lekko białą z puszki i soję z puszki. Wyszła obłędna :)
Smacznego! :)
również tak robię. Z tym, że rumienie cebulę na patelni, podsmażam też kiełbasę i boczek. Koncentrat pomidorowy, jak mam to trochę pasty paprykowej. Zasmażka i na koniec dużo majeranku. Lubię też w fasolce marchewkę, najczęściej trę ją na grubych oczkach, znam takich co dodaja paprykę podsmażona na oleju.
Smacznego
Jutro idę po fasolę, też zrobię :)
2 lipca 2014 19:43 | ID: 1126699
Narobiłyście mi smaka... :)
Chociaż trochę się boję, by Młodej nie wzdęło...
2 lipca 2014 20:51 | ID: 1126717
Narobiłyście mi smaka... :)
Chociaż trochę się boję, by Młodej nie wzdęło...
Ona duza jest, troszkę mozesz zjeść;)
2 lipca 2014 20:52 | ID: 1126718
Witaj,
ja dodaję przecier pomidorowy, ale tak by dodać trochę smaku i koloru, cebulkę lekko zrumienioną, listek laurowy, ziele angielskie.
Kiedyś miałam straszną ochotę by zrobić na szybko (a nie miałam namoczonej fasoli), więc przegotowałam lekko białą z puszki i soję z puszki. Wyszła obłędna :)
Smacznego! :)
również tak robię. Z tym, że rumienie cebulę na patelni, podsmażam też kiełbasę i boczek. Koncentrat pomidorowy, jak mam to trochę pasty paprykowej. Zasmażka i na koniec dużo majeranku. Lubię też w fasolce marchewkę, najczęściej trę ją na grubych oczkach, znam takich co dodaja paprykę podsmażona na oleju.
Smacznego
Jutro idę po fasolę, też zrobię :)
Nigdy nie dodawałam majeranku... Muszę dodać do tej, którą ugotowałam:)
2 lipca 2014 22:04 | ID: 1126747
Przecier oczywiście dodaję i majeranek również...
2 lipca 2014 22:24 | ID: 1126763
Ja dodaje kielbaske podsmazona( kilka rodzai mieszam toruńska, podwawelska,śląska ), przesmazony wędzony boczek razem z cebulką , przecier pomidorowy, marchewkę i duzo majeranku. A i nie zageszczam maka.
2 lipca 2014 22:33 | ID: 1126765
ja daje kiłbaskę albo boczek, jakies mięsko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy, grzybki suszone (jak nie zapomne namoczyc na noc), przyprawy, czasem daje przyprawe do fasolki jak kupie, a boczek podsmazam na patelni z cebulka i kilkoma zabkami czosnku
3 lipca 2014 08:38 | ID: 1126844
ja daje kiłbaskę albo boczek, jakies mięsko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy, grzybki suszone (jak nie zapomne namoczyc na noc), przyprawy, czasem daje przyprawe do fasolki jak kupie, a boczek podsmazam na patelni z cebulka i kilkoma zabkami czosnku
Z grzybami jeszcze nie jadłam. Jeśli uda mi się dzisiaj kupić fasolę to zamoczę również grzyby i zobaczymy jak to wyjdzie.
Czosnek, liście i ziele oczywiscie też muszą być.
3 lipca 2014 09:02 | ID: 1126851
U mnie we wszystkim musi byc dużo warzyw. Dodaję marchewkę w plasterki, seler w kostkę i co tam jeszcze znajdę jeszcze. I zielenina koniecznie. Resztę składników to podobnie.
3 lipca 2014 09:06 | ID: 1126855
3 lipca 2014 10:02 | ID: 1126908
ja daje kiłbaskę albo boczek, jakies mięsko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy, grzybki suszone (jak nie zapomne namoczyc na noc), przyprawy, czasem daje przyprawe do fasolki jak kupie, a boczek podsmazam na patelni z cebulka i kilkoma zabkami czosnku
Z grzybami jeszcze nie jadłam. Jeśli uda mi się dzisiaj kupić fasolę to zamoczę również grzyby i zobaczymy jak to wyjdzie.
Czosnek, liście i ziele oczywiscie też muszą być.
Ja również nie jadłam z grzybkami.
Podobno cebula i czosnek sprawiają, że fasolka szybciej się psuje, nawet jesli jest przechowywana w sliokach (pasteryzowana)...No i własnie ja nie dodawałam. Chyba, że robie małą ilość, tak, aby od razu ją zjeść.
3 lipca 2014 10:12 | ID: 1126916
ja daje kiłbaskę albo boczek, jakies mięsko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy, grzybki suszone (jak nie zapomne namoczyc na noc), przyprawy, czasem daje przyprawe do fasolki jak kupie, a boczek podsmazam na patelni z cebulka i kilkoma zabkami czosnku
Z grzybami jeszcze nie jadłam. Jeśli uda mi się dzisiaj kupić fasolę to zamoczę również grzyby i zobaczymy jak to wyjdzie.
Czosnek, liście i ziele oczywiscie też muszą być.
Ja również nie jadłam z grzybkami.
Podobno cebula i czosnek sprawiają, że fasolka szybciej się psuje, nawet jesli jest przechowywana w sliokach (pasteryzowana)...No i własnie ja nie dodawałam. Chyba, że robie małą ilość, tak, aby od razu ją zjeść.
Ja najczęsciej robię na teraz plus zamrażam w pojemnikach jeszcze na 2 obiady. Do słoików nie wkadam.
3 lipca 2014 10:18 | ID: 1126922
ja daje kiłbaskę albo boczek, jakies mięsko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy, grzybki suszone (jak nie zapomne namoczyc na noc), przyprawy, czasem daje przyprawe do fasolki jak kupie, a boczek podsmazam na patelni z cebulka i kilkoma zabkami czosnku
Z grzybami jeszcze nie jadłam. Jeśli uda mi się dzisiaj kupić fasolę to zamoczę również grzyby i zobaczymy jak to wyjdzie.
Czosnek, liście i ziele oczywiscie też muszą być.
Ja również nie jadłam z grzybkami.
Podobno cebula i czosnek sprawiają, że fasolka szybciej się psuje, nawet jesli jest przechowywana w sliokach (pasteryzowana)...No i własnie ja nie dodawałam. Chyba, że robie małą ilość, tak, aby od razu ją zjeść.
Ja najczęsciej robię na teraz plus zamrażam w pojemnikach jeszcze na 2 obiady. Do słoików nie wkadam.
I nie psuje się w zamrażarce? Musze również spróbować. Wydaje mi się, że cebula dodałaby smaku, oczywiście w rozsądnych ilościach:)
3 lipca 2014 10:22 | ID: 1126929
oprócz kiełbasy dodaję boczek,cebulę,majeranek i trochę ketchupu :-)
3 lipca 2014 10:24 | ID: 1126932
oprócz kiełbasy dodaję boczek,cebulę,majeranek i trochę ketchupu :-)
Ketchupu, czy przecieru? Ja do tej pory dawałam przecier.
3 lipca 2014 10:27 | ID: 1126936
oprócz kiełbasy dodaję boczek,cebulę,majeranek i trochę ketchupu :-)
Ketchupu, czy przecieru? Ja do tej pory dawałam przecier.
A ja kiedys nie miałam przecieru,dodałam ketchupu i wyszło super :-)
Teraz zazwyczaj dodaję trochę przecieru i trochę ketchupu.
4 lipca 2014 16:55 | ID: 1127559
oprócz kiełbasy dodaję boczek,cebulę,majeranek i trochę ketchupu :-)
Ketchupu, czy przecieru? Ja do tej pory dawałam przecier.
A ja kiedys nie miałam przecieru,dodałam ketchupu i wyszło super :-)
Teraz zazwyczaj dodaję trochę przecieru i trochę ketchupu.
Muszę spróbować następnym razem;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.