Makaron tani, czy z "wyższej " półki?
Jaki makaron preferujecie? Moje spostrzeżenia są takie: tani makaron jest bardzo dobry, świetnie się gotuje i nie traci kształtu. Jest nieporównywalnie lepszy niż kiedyś. Ale jednak ten droższy jest smaczniejszy.
U mnie bywa różnie. Ja szukam tańszego. Mąż lepszego. Ale ja prawie zawsze wygrywam.
- Zarejestrowany: 28.09.2011, 16:52
- Posty: 1
ja kupuje makaron z tzw "nizszej polki" "HALINA" z tego co wiem to jest to niewielka firma rodzinna produkuja naprawde pyszny makaron a cena jest idealna:)))))))) kolejny raz przekonalam sie ze tanie nie znaczy zle!!! do zupy ich makaron jajeczny PYYCHA jak u mamy!
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
Ja kupuję Biedronkowy "Pastani" nie jest drogi a dobry. Kiedyś skusiłam się na jakiś tani za 1,30 w naszym sklepiku ale był nie do jedzenia.
a od niedawna sama robię, z 6 jaj i nic go nie zastąpi:)
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
a od niedawna sama robię, z 6 jaj i nic go nie zastąpi:)
O tak, jak miałam więcej czasu to tez sama robiłam. Masz rację swojskiego nic nie zastąpi.
- Zarejestrowany: 24.10.2011, 12:40
- Posty: 50
ja nie robię makaronu z tego prostego powodu, że nie mam na to czasu po prostu. jeśli miałabym go robić to już raczej większą ilość, żeby się to opłacało a też nie jem go aż tyle więc mógłby się zepsuć. na co dzień kupuję raczej te ze średniej półki cenowej i staram się, żeby były z pszenicy durum. teraz znalazłam w internecie taki: {wymoderowano} i sobie kupię bo to tylko 5zł a z ekologicznej uprawy i właśnie z pszenicy durum :) Więc po prostu w obliczu tego, że zamawiam dobry makaron w internecie nie chce mi się stać pół dnia przy garach ;)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Dobrusia- z biedronki
Dobrusia- z biedronki
Ja również kupuję Dobrusię, Goliarda albo Czaniecki.
- Zarejestrowany: 13.08.2012, 14:02
- Posty: 4
a w czym robicie ten makaron samemu? Macie jakies urzadzenia i przepisy?
- Zarejestrowany: 07.05.2012, 19:04
- Posty: 8
Ja lubię np. makaron do spaghetti z lidla Combino, jak mają akcję tydzień XXL to kupuję zazwyczaj duże paczki, jest bardzo dobry.
czaniecki jest pyszny ale drogi...ja takze kupuje makarony w biedronce :) dobre sa
- Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
- Posty: 17675
mi najbardziej odpowiada swojski :)
- Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
- Posty: 7481
ja uwielbiam makaron...mogę go jeść bez niczego..jakaś z przyzwyczajania kupuję Lubellę...
- Zarejestrowany: 08.08.2016, 13:22
- Posty: 2
Tak na prawdę to zacząć należy od tego do czego ejst nam potrzebny ten makaron. Inny będzie do zapiekanki, inny do rosołu, czy pomidorowe, a jeszcze inny do tradycyjnej włoskiej pasty.
Półka cenowa? To nietrafiony trop. Często zdarzea się tak, ze makaron tani jest na prawdę dobry i w niczym nie odstaje od swojego odpowiednika z najwyższej półki.
Warto więc samodzielnie sprawdzić który z makaronów jest dla nas odpowiedni.
A dobierając odpowiednie skłądniki stworzymy idealny obiad dla całej rodziny.
Ja często inspiruję się stroną prawdziwych maniaków makaronowych: [wyymoderrowano]wiele przepisó w jednym miejscu :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja mam swoje ulubione.. oczywiście jak piszesz różne do wszystkiego..
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
Tak na prawdę to zacząć należy od tego do czego ejst nam potrzebny ten makaron. Inny będzie do zapiekanki, inny do rosołu, czy pomidorowe, a jeszcze inny do tradycyjnej włoskiej pasty.
Półka cenowa? To nietrafiony trop. Często zdarzea się tak, ze makaron tani jest na prawdę dobry i w niczym nie odstaje od swojego odpowiednika z najwyższej półki.
Warto więc samodzielnie sprawdzić który z makaronów jest dla nas odpowiedni.
A dobierając odpowiednie skłądniki stworzymy idealny obiad dla całej rodziny.
Ja często inspiruję się stroną prawdziwych maniaków makaronowych: [wyymoderrowano]wiele przepisó w jednym miejscu :)
no ja makaranów kupuję bardzo dużo! i powiem, że zdarza się, że produkt bardzo drogi jest kiepskiej jakośći! zdarzyło ie, z ekupowałam makaron o cenie wyższej niż rzeciętna i okazało się niewypałem! równiez zdraza się, ze makarony tańśze sa bardzo dobrej jakośći! ja mam swoje ulubione i sprawdzone,które kupuję! ogólnie ostatnio sama robię makaron!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja robicie makaron w domu? Umie ktość?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja robicie makaron w domu? Umie ktość?
Ja często robię makaron gdy zostanie mi ciasta z pierogów. A gdy chcę popisać się, to robię makaron tylko z mąki i jajek, Bez wody!!!
Po prostu na 1/2 kg mąki dodaję 4 jajka i wyrabiam ciasto. Bywa, że muszę dodać jeszcze jedno jajko. Gdy ciasto jest elastyczne , wałkuję je partiami na bardzo cieniutkie płaty, obsypuję mąką . Jakiś czas obsuszam i kroję na paski i potem na cienkie nitki. Ciasto wałkuję partiami i rozkładam do wyschnięcia na stołach lub na łóżku ( w zależności ile mam płatów) uprzednio wyłożonym ściereczkami. Po pokrojeniu przesypuję mąką i wysuszam. Gdy jest suchy, to przesypuję do papierowej torby. I mam na zapasie.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja robicie makaron w domu? Umie ktość?
Ja często robię makaron gdy zostanie mi ciasta z pierogów. A gdy chcę popisać się, to robię makaron tylko z mąki i jajek, Bez wody!!!
Po prostu na 1/2 kg mąki dodaję 4 jajka i wyrabiam ciasto. Bywa, że muszę dodać jeszcze jedno jajko. Gdy ciasto jest elastyczne , wałkuję je partiami na bardzo cieniutkie płaty, obsypuję mąką . Jakiś czas obsuszam i kroję na paski i potem na cienkie nitki. Ciasto wałkuję partiami i rozkładam do wyschnięcia na stołach lub na łóżku ( w zależności ile mam płatów) uprzednio wyłożonym ściereczkami. Po pokrojeniu przesypuję mąką i wysuszam. Gdy jest suchy, to przesypuję do papierowej torby. I mam na zapasie.
Są nawet maszynki do makaronu.. może ułatwiły by pracę
Z takiego ciasta od pierogów też robiłam jak mi zostawało..
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
A mój mąż lubi bardzo makaron falbanki z firmy Dobrusia a sprzedawany w Biedronce,