Rozglądam się juz za tortem dla Oli na roczek i mam mały dylemat...Czy zamówić taki z masą cukrową czy zwykły śmietanowy...ten pierwszy wygląda super ale nie wiem jak one są w smaku.
Zastanawiam sie nad tymi.Podpowiecie?
27 czerwca 2012 20:19 | ID: 800738
Rozglądam się juz za tortem dla Oli na roczek i mam mały dylemat...Czy zamówić taki z masą cukrową czy zwykły śmietanowy...ten pierwszy wygląda super ale nie wiem jak one są w smaku.
Zastanawiam sie nad tymi.Podpowiecie?
5 lipca 2012 19:42 | ID: 803690
a jak robisz? bo ja kiedyś robiłam i wyszło mi złe. Było za rzadkie a jak dodawałam cukru to robiło sie za kruche.
do wrzątku jakieś 75 ml, daję żelatyny 3 łyżeczki, potem 3 łyżeczki glukozy. niecałe pół kg cukru pudru wysypuję na stół, robię dziurę i wlewam ten roztwór. zagniatam i dosypuję cukier puder, aż będzie dobrze. jakieś 850 gram cukru, bo tak mam napisane ale na oko robiłam.
Tak właśnie robiłam i nie wiem co było przyczyna ale lukier mi sie kruszył i powlekając tort musiałam robić to po kawałkach. Wyszło coś takiego ale efekt miał być lepszy z zamierzeniu. Widać że masa była za krucha.
Ale widać, że to - czołg i oto chodzi...
5 lipca 2012 19:50 | ID: 803695
tak tak :) starałam sie bardzo ale źle sie go kroiło:( Moze było z aciepło i masa zaszybko wyschła? W tym roku chyba nie bede ryzykować:(
5 lipca 2012 19:55 | ID: 803698
tak tak :) starałam sie bardzo ale źle sie go kroiło:( Moze było z aciepło i masa zaszybko wyschła? W tym roku chyba nie bede ryzykować:(
My na 4 urodzinki mieliśmy dla Oliwci tort z lukrem - piesek - śliczny ale nie do jedzenia, tylko do patrzenia... i więcej już takiego nie zamówię a zapłaciłam, jak za 2 normalne torty...
5 lipca 2012 20:04 | ID: 803704
tak tak :) starałam sie bardzo ale źle sie go kroiło:( Moze było z aciepło i masa zaszybko wyschła? W tym roku chyba nie bede ryzykować:(
My na 4 urodzinki mieliśmy dla Oliwci tort z lukrem - piesek - śliczny ale nie do jedzenia, tylko do patrzenia... i więcej już takiego nie zamówię a zapłaciłam, jak za 2 normalne torty...
ja robiłam z kupnego lukru tort i byłam zadowolona. Było mega ciepło bo okolice 30 stopni ale lukier powstrzymywał mase przed rozlaniem.
5 lipca 2012 20:16 | ID: 803707
tak tak :) starałam sie bardzo ale źle sie go kroiło:( Moze było z aciepło i masa zaszybko wyschła? W tym roku chyba nie bede ryzykować:(
My na 4 urodzinki mieliśmy dla Oliwci tort z lukrem - piesek - śliczny ale nie do jedzenia, tylko do patrzenia... i więcej już takiego nie zamówię a zapłaciłam, jak za 2 normalne torty...
ja robiłam z kupnego lukru tort i byłam zadowolona. Było mega ciepło bo okolice 30 stopni ale lukier powstrzymywał mase przed rozlaniem.
Chodzi mi o to, że był baaardzo słodki... i waniliowy a Oliweczka takich nie lubi...
5 lipca 2012 20:21 | ID: 803709
Lubię klasyczne torty. Szczególnie na 1 roczek. Przecież taki bąbel nie wie jeszcze o co chodzi. I taki wymyślny tort jest raczej dla gości i starszego rodzeństwa.
5 lipca 2012 20:33 | ID: 803712
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
5 lipca 2012 21:19 | ID: 803720
tak tak :) starałam sie bardzo ale źle sie go kroiło:( Moze było z aciepło i masa zaszybko wyschła? W tym roku chyba nie bede ryzykować:(
My na 4 urodzinki mieliśmy dla Oliwci tort z lukrem - piesek - śliczny ale nie do jedzenia, tylko do patrzenia... i więcej już takiego nie zamówię a zapłaciłam, jak za 2 normalne torty...
ja robiłam z kupnego lukru tort i byłam zadowolona. Było mega ciepło bo okolice 30 stopni ale lukier powstrzymywał mase przed rozlaniem.
Chodzi mi o to, że był baaardzo słodki... i waniliowy a Oliweczka takich nie lubi...
ja własnie nie robiłam slodkiego tortu.Bylo duzo owoców i byl słodko kwasny. Własnie przez ten lukier starałam sie by nie było za słodko.
5 lipca 2012 21:22 | ID: 803723
5 lipca 2012 21:57 | ID: 803727
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
Fajna Boróweczka - Biedroneczka...
6 lipca 2012 06:39 | ID: 803763
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
Fajna Boróweczka - Biedroneczka...
Nie mogliśmy się na nic zdecydować a ten nam się wydał taki uniwersalny no i ładny:)W środku będzie krem śmietanowy i porzeczka żeby nie było za bardzo słodko:)Mam nadzieję że będzie gościom smakował
6 lipca 2012 06:56 | ID: 803766
6 lipca 2012 06:58 | ID: 803768
Solenizantka nie wybredna
6 lipca 2012 07:10 | ID: 803772
aaa to problem z głowy :D
6 lipca 2012 07:16 | ID: 803775
a jak robisz? bo ja kiedyś robiłam i wyszło mi złe. Było za rzadkie a jak dodawałam cukru to robiło sie za kruche.
do wrzątku jakieś 75 ml, daję żelatyny 3 łyżeczki, potem 3 łyżeczki glukozy. niecałe pół kg cukru pudru wysypuję na stół, robię dziurę i wlewam ten roztwór. zagniatam i dosypuję cukier puder, aż będzie dobrze. jakieś 850 gram cukru, bo tak mam napisane ale na oko robiłam.
Tak właśnie robiłam i nie wiem co było przyczyna ale lukier mi sie kruszył i powlekając tort musiałam robić to po kawałkach. Wyszło coś takiego ale efekt miał być lepszy z zamierzeniu. Widać że masa była za krucha.
Ale widać, że to - czołg i oto chodzi...
To jest mój przepis na masę do ozdabiania tortów.Masę podczas wałkowania należy podsypywać odrobiną mąki ziemniaczanej.
Składniki :
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
przepis
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz !!!!!!!!!!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest okropnie słodka ale można ją cienko rozwałkować.
6 lipca 2012 08:23 | ID: 803789
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
Fajna Boróweczka - Biedroneczka...
Nie mogliśmy się na nic zdecydować a ten nam się wydał taki uniwersalny no i ładny:)W środku będzie krem śmietanowy i porzeczka żeby nie było za bardzo słodko:)Mam nadzieję że będzie gościom smakował
Super, myślę, że będzie wszystkim smakował :) ja bym chętnie zjadła taki :p
6 lipca 2012 13:05 | ID: 803906
Na roczek zamówiłam w kształcie auta - paskudny, te kolorowane kremy ehh. Na drugie urodzinki miałam z marcepanem - rewelacja. A na 3 i 4 - bezowo lodowy z owocami - i już zawsze będę taki kupować. Każdy zachwalał. Ale ja sama za torty sie nie zabieram jakby cos :)
Tort ma być pyszny i już a nie wymyślny, dekoracja szybko zniknie.
6 lipca 2012 13:32 | ID: 803914
Na roczek zamówiłam w kształcie auta - paskudny, te kolorowane kremy ehh. Na drugie urodzinki miałam z marcepanem - rewelacja. A na 3 i 4 - bezowo lodowy z owocami - i już zawsze będę taki kupować. Każdy zachwalał. Ale ja sama za torty sie nie zabieram jakby cos :)
Tort ma być pyszny i już a nie wymyślny, dekoracja szybko zniknie.
Nie zawsze piękne wyklucza smaczne.Zgadzam się, ze z mas marcepanowych,lukrowych czy cukrowych łatwiej robi się ozdoby ale można takie same cudeńka zrobić z kolorowej śmietany lub masy maślanej.
6 lipca 2012 13:32 | ID: 803915
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
Fajna Boróweczka - Biedroneczka...
Nie mogliśmy się na nic zdecydować a ten nam się wydał taki uniwersalny no i ładny:)W środku będzie krem śmietanowy i porzeczka żeby nie było za bardzo słodko:)Mam nadzieję że będzie gościom smakował
Super, myślę, że będzie wszystkim smakował :) ja bym chętnie zjadła taki :p
Po zjedzeniu takich pyszności trzeba się dobrze spowiadać....
6 lipca 2012 13:51 | ID: 803923
My już zdecydowaliśmy będzie taki:)
Fajna Boróweczka - Biedroneczka...
Nie mogliśmy się na nic zdecydować a ten nam się wydał taki uniwersalny no i ładny:)W środku będzie krem śmietanowy i porzeczka żeby nie było za bardzo słodko:)Mam nadzieję że będzie gościom smakował
Super, myślę, że będzie wszystkim smakował :) ja bym chętnie zjadła taki :p
Po zjedzeniu takich pyszności trzeba się dobrze spowiadać....
A tam... czasem trzeba zgrzeszyć ;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.